Ilyen egy gyors alkotmánybíróság

A spanyol alkotmánybíróság csütörtök este felfüggesztette az október 1-jére kiírt katalán függetlenségi népszavazást.
Domokos László, 2017. szeptember 7. csütörtök, 22:40
Fotó: Pixabay

A referendumot kiíró rendeletet, valamint a népszavazásról szóló törvényt a spanyol kormány támadta meg a bíróságon, amely néhány órával a beadvány megérkezése után döntött is annak eljárásba vételéről - írta az MTI.

A kormányfő az alkotmánybíróságtól ezen döntések megsemmisítését kérik, valamint azt, hogy az ítélethozatalig függessze fel a kifogásolt jogszabályokat, és arról személyesen értesítse a katalán elnököt, kormánya tagjait, továbbá Katalónia 947 polgármesterét. Mariano Rajoy szerint a spanyol kormány a jogállamiságot védi, amely "együttélésünk és szabadságunk garanciája".

A vitatott jogszabályok felfüggesztése automatikus, amíg a testület meghozza ítéletét. Az alkotmánybíróságnak erre öt hónap áll rendelkezésére.
Az alkotmánybírák határoztak arról is, hogy figyelmeztetnek 70 magas beosztású katalán köztisztviselőt és a 947 katalán polgármestert, hogy kötelességük a népszavazás megakadályozása.

Carles Puigdemont katalán elnök a katalán TV3 televízió esti műsorában eközben arról beszélt, hogy a spanyol kormánynak minden eszköze megvan a népszavazás megfékezéséhez, de nem fog sikerülni neki, mert hat évnyi "piszkos háború" után napokra vagyunk a szavazástól. Már 16 ezer együttműködő és több mint 560 önkormányzat áll készen. "Nem lehet azt mondani ezeknek a demokratáknak, hogy nem azok". A politikus szerint a népszavazást megrendezik, még ha abból "feljelentés-cunami" lesz is.

Puigdemont szerda éjjel írta ki a függetlenségi referendumot október 1-jére, miután a katalán parlament függetlenségi pártjai elfogadták a népszavazás megrendezését szabályozó törvényt az ellenzéki pártok tiltakozása közepette.

Az ellenzéki politikusok kifogásolták, hogy néhány óra alatt, előzetes szakértői véleményezés, vita és érdemi módosítások nélkül vitték át a parlamenten jogszabályt, közülük többen felhívták a figyelmet annak alkotmányellenességére is, mivel a spanyol alkotmánybíróság minden, a függetlenségi népszavazásra vonatkozó lépést annak nyilvánított korábban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.09.08 06:20

Hahahha, ez csak olaj a tűzre. Ha azt hiszik, hogy ezzel megállítják a katalán népet, akkor tévednek. Hajrá katalánok!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html