Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn kezdi el Romániában az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság az ártatlanság vélelmére vonatkozó uniós irányelv romániai jogrendbe ültetésével kapcsolatos módosító javaslatok vitáját. A büntetőeljárási törvénykönyvet érintő indítványokkal kapcsolatban heves reakciók érkeztek az ügyészek részéről - adta hírül a Maszol.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője, Laura Codruța Kövesi szerint ha ezek a módosítások hatályba lépnek, a DNA bezárhat, mert senkit sem lehet majd korrupció vádjával bíróság elé állítani. E módosítások többségének semmi köze az ártatlanság vélelméről szóló irányelv Románia jogrendjébe ültetéséhez.

Abszurd

Például az egyik javaslat szerint, ha az ügyészekhez feljelentés érkezik arról, hogy egy polgármester vagy intézményvezető csúszópénzt készül elfogadni, akkor ezt még a vizsgálat elkezdése előtt közölni kell a gyanúsítottal. Tehát fel kell hívnunk az illetőt, hogy elmondjuk neki: Tudja, arról értesítettek minket, hogy csúszópénzt fogad el. Ezek után önnek joga van hozzáférni a nyomozati anyagainkhoz, és tudni fogja azt is, amikor tetten akarjuk érni csúszópénz elfogadása közben - illusztrálta a helyzet abszurdumát Kövesi.

Szabad a hazudozás

A DNA korábbi közleménye más példákat is hoz. Például az egyik javaslat szerint a gyanúsítottnak vagy vádlottnak jogában áll részt venni a tanúk kihallgatásán. Sok esetben a bűncselekmény feltételezett elkövetőjének jelenléte elbátortalanítja a tanút, főleg ha utóbbi a gyanúsított alárendeltje, amire hivatali visszaélés vagy korrupciós bűncselekmények esetén gyakran van példa. Jelenleg a törvény az ügyvéd számára teszi lehetővé, hogy részt vegyen a kihallgatáson.

Egy további javaslat értelmében gyakorlatilag kivonnák a bűncselekmények köréből a hamis tanúzást. Ez a rendelkezés a kedvezőbb jog elve alapján a jelenleg kivizsgálás alatt álló ügyeket is érintené, ugyanakkor megnehezítené az igazság kiderítését, ha a tanúk annak tudatában tennének vallomást, hogy hazudhatnak, mert ennek nem lesz büntetőjogi következménye.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com