Ilyen hetünk lesz

Csaknem üres a jövő heti makronaptár, a piac az építőipari statisztikai adatokra figyelhet, de a keresetek tavaly január-novemberi alakulásáról is közli jelentését a statisztikai hivatal. Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank (ECB).
MTI, 2017. január 15. vasárnap, 11:05
Fotó: Napi.hu

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2016 novemberi építőipari termelési adatokat. Októberben az építőipari termelés volumene 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent: az épületek építése 7,2, az egyéb építményeké 18,2 százalékkal. Szakértők a 2016-os év végén, illetve 2017 elején már javulást várnak az ágazatban.

Ugyancsak hétfőn publikálja a KSH a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának tavaly novemberi adatait. Októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 19,8 százalékkal emelkedett, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Együttvéve 6,7 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma.

Pénteken közli a KSH adatait a keresetetek tavaly január-novemberi alakulásáról. Októberben a bruttó átlagkereset 262 200 forint volt, 5,4 százalékkal nőtt egy év alatt. A január-októberi időszakban a bruttó átlagkereset 258 300 forint volt, 6,0 százalékkal több az előző év azonos időszakához viszonyítva. Szakértők szerint Továbbra is dinamikus a bérek növekedési üteme, az emelkedés 2017-ben is folytatódik.

Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az ECB. Az bank tavaly decemberi ülésén nem változtatott a 0 százalékos irányadó kamaton, és 9 hónappal, 2017 végéig meghosszabbította mennyiségi enyhítési programját. A program jelenleg havi 80 milliárd eurós keretösszege 2017 márciusától 60 milliárd euróra csökken.

HOZZÁSZÓLÁSOK