Ilyen is van: 30 százalékos nyugdíjemelés jöhet

Ódzkodnak a vállalatok és a munkavállalók is Nagy-Britanniában a holland nyugdíjrendszer egyik elemének átvételétől, pedig egyes ígéretek szerint 30 százalékkal dobhatná meg a visszavonulók nyugdíját.
Napi.hu, 2014. június 8. vasárnap, 09:06
Fotó: Reuters

Jó eséllyel nem tud elindulni Nagy-Britanniában a nyugdíjbiztosítás holland mintára kidolgozott ága, mert a munkáltatók nem sok érdeklődés mutatnak iránta, így nem fogják ajánlani a belépést alkalmazottaiknak - írja a Financial Times (FT). Az új módszer lényegében egy csoportos biztosítás (lásd keretes írásunkat), amelynek résztvevői abban bíznak, hogy egyéni megtakarításaik összeadásával nagyobb szereplőként jelenhetnek meg a befektetési piacon, továbbá mérsékelhetik nyugdíjalapjuk működési költségét.

Ennek köszönhetően nagyobb hozamokat érhetnek el, és végső soron magasabb nyugdíjra számíthatnak. A collective defined conrtribution (CDC) rendszer működik Hollandiában és Kanadában, a brit vállalatok 2016. áprilisától szállhatnának be először a helyi változatba. Vezető kormánypárti politikusok azzal kecsegtetik választóikat, hogy az új rendszernek köszönhetően akár 30 százalékkal is megnőhet nyugdíjuk.

Jobb lesz

Steve Webb, a koalíció kisebb pártjához, a Liberális Demokratákhoz tartozó nyugdíjügyi miniszter úgy véli, hogy a CDC kiszámíthatóbbá teszi a várható nyugdíj összegét szemben az egyéni nyugdíjmegtakarításokkal. Neil Carberry, az egyik munkaadói szövetség, a CBI szakértője úgy véli, hogy a rendszer túl bonyolult, ezért várhatóan csak néhány nagy foglalkoztató fogja bevezetni. Ezek a cégek elfogadják a kormány érveit.

Nyugdíjtanácsadással foglalkozó szakértők szerint az emberek ingadoznak, mivel a CDS-hez tartozó nyugdíjalapoktól nem várhatnak határozott ígéretet arra, hogy jól fognak járni. Az érintettek tartanak attól, hogy a következő kormányok belenyúlkálnak a rendszer feltételeibe, s ezzel érvénytelenné teszik a korábbi ígéreteket.

Nem jó reklám a CDC-nek, hogy tavaly a 415 CDC-alap közül 55 mérsékelte a nyugdíjkifizeetéseket. Ugyanakkor ez nem lenne gond, ha a 30 százalékos emelkedés valóban teljesülne, mert ez esetben az ilyen gondok csak ennek egy részét vennék el az érintettektől.

Jobb lehet

A Trades Union Congress szakszervezeti szövetség támogatja a CDC bevezetését, de felhívja a figyelmet arra, hogy a kormánynak többet kell tennie annál, mint hogy csupán megteremti a rendszer működésének feltételeit. További támogatásra is szükség lehet, mert a vállalatok csak akkor szállnak majd be, ha úgy látják, hogy a rendszer kiépült. Nem akarják megkockáztatni, hogy az ő bőrükre derüljenek ki a gyermekbetegségei - fejtegette Nigel Stanley, az érdekvédők szakértője.

A kormány azonban optimista. Hét eleji közleményében az előbbiektől eltérő képet fest a helyzetről. Világos bizonyítékát látjuk annak, hogy a biztosítást nyújtók, a megtakarítók és a foglalkoztatók is érdeklődnek az új típusú nyugdíjbiztosítás iránt, amely nagyobb biztonságot, a kockázat egyenletesebb megosztását ígéri - derül ki a dokumentumból.

Holland modell
A holland nyugdíjrendszer három részből áll: egy állami alapnyugdíjból, egy a ledolgozott évekhez igazodó részből és egyéni megtakarításból. A középsőt vennék át a britek. Ebben a munkaadók szerződést kötnek egy nyugdíjbiztosítóval, amelynél biztosítják az alkalmazottaikat - derül ki Lapohos András nyugdíjszakértő blogjából. Ehhez fizetik a járulékot. A munkaviszony megszűnése, új munkaviszony kezdte esetén a munkavállaló magával viszi a nyugdíjalapját: az előző biztosítójától kapott igazolást el kell juttatnia új munkaadója biztosítójához. A nyugdíjbiztosítók minden év végén kimutatást küldenek arról, hogyan áll ügyfeleik megtakarítása.

A csoportos biztosítás előnye, hogy a biztosított kevésbé kiszolgáltatott a piaci hanyatlásoknak, mint ha egyénileg takarékoskodik - emlékeztet az FT. Kihasználhatja a szervezet nagyságából, az úgynevezett méretgazdaságosságból származó előnyöket. Tény viszont, hogy csak olyan országban vezethető be a modell, ahol a vállalatok és az emberek többsége hajlandó belépni ebbe.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.06.09 17:03

A lényeg az hogy igen csoró nyugdíjasok lesznek az országban,még akkor is ha 30% nem éri el a felemelt 65 évet.(erről se volt népszavazás,de még választási program sem volt egyik pártnál sem.Érdekes!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csonkamagyarorszag, 2014.06.08 14:33

@szenator: Te szerencsetlen agyalagyult naci eloszor is lenne egy tanacsom: lehet, hogy 2006-ban mikor hasonszoru debil barataiddal osszesz@artad a Kossuth ter kornyeket valaki azt tanacsolta, hogy nagybetukkel ird a par ostoba szavacskadat, mert akkor "hatasosabb". Nem ugy van. Ami a zsidokat illeti - en nem vagyok az - ajanlanam, hogy probalj tanulni toluk ha meg nem keso. Szazszor okosabbak mint a tefele aluliskolazott es sokszor alkalmazhatatlan barom nacik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csonkamagyarorszag, 2014.06.08 14:18

@Libaas-Gordon Na majd meglatod, hogy hol lesztek a nyomorban par ev mulva az Orban-Tiborcz maffia bandaval. Ezek jobban lopnak mint azelott barki mas. Mint ahogy egy fideSSnyik megjegyezte "az lehet de ezek a tolvajok a mienkek". Nekem mint kulfoldinek mindegy, sot penzugyileg igy meg sokkal jobb (vannak ott komoly ingatlanjaim). Csak azt nem tudom megerteni, hogy hogy lehet a magyar nep ilyen hulye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.06.08 13:10

Minek is felelt meg a holland nyugdíjbiztosítás kérdéses pillére??? Minek is???
Megvan! A kötelező mnyp-rendszerünknek!

No fene! Máshol van ilyen, s működik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2014.06.08 11:43

@Libaas-Gordon:
Megrémisztesz, akkor most Orbánék is privatizálni fogják az összes közművet, vasútvonalakat, távolsági buszjáratokat, mint az angolok tették az elmúlt évtizedekben??
Piacgazdaság, kapitalizmus, brrrrr.
Mégis kiket képviselsz Gordonkám??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html