Egy osztrák orvos azt állítja, hogy feltalálta a világ első autós (drive in) orvosi rendelését. A szolgáltatást azoknak kínálja, akik hasznosan akarják eltölteni azt az időt, amit a benzinkutaknál tankolás közben az autóban ülve vagy a shopban vásárolgatva vesztegetnének el. A sofőrök arra az időre térhetnek be a dokihoz, ameddig az autójukat a kézi mosóban rendbe teszik - tudósít az Austrian Times hírportál.

Dieter Zakel az olasz ENI olajtársaság egyik bécsi kútjánál állította fel rendelőjét. Elmondása szerint nála nincs időpontkérés vagy várakozás, mindenkit ellátnak 15 percen belül. Az esetek jó részében ennél tovább tart az autósok vizitje a benzinkútnál, úgyhogy senki sem veszít időt, ha ezt összeköti egy gyors orvovisi vizittel.

A benzinkútrendelő a hét minden napján reggel hatkor nyit és este tízig látogatható. A negyedórás vizsgálat ára 50 euró. Zakel nem tart attól, hogy ez a költség távol tartja rendelőjétől a potenciális pácienseket, ugyanis sokakat már a többórás várakozás gondolata is visszatart attól, hogy orvoshoz menjenek.

80 százalék

Az újdonságot persze azonnal bírálatok érték: a helyi orvosi kamra szerint a szélsebesen elvégzett felülvizsgálat nem a jövő útja az orvoslásban. A szakmai szervezet úgy véli, aggasztó, hogy "benzinkutas" orvos nélkülözni kénytelen a megfelelő diagnosztikai eszközöket. Emiatt szerintük nem tud megbízható kórképet felállítani. A biztonság kedvéért rajta fogják tartani a szemüket újító kollégájukon.

Zakel ugyanakkor úgy látja, hogy az egészségügyi gondok 80 százalékának okát fel lehet deríteni egy jól célzott orvos-beteg beszélgetéssel. Emellett szükség van még a vizsgálathoz egy sztetoszkópra, egy telefonra és a doktor recepttömbjére. A nagy munkaterhelésre az a válasza, hogy ki akarja próbálni az újfajta rendelést, ezért vállalta az azzal járó nehézségeket. Zakel persze nem kispályás játékos: háziorvosi gyakorlata mellett altatóorvosi és traumatológiai tapasztalatokat is szerzett. Vezető orvosi beosztásban dolgozott a NATO-nak és a FIFA-nak is.