Ilyen is van: leváltanak minden rendőrfőkapitányt

Leváltanak minden rendőrfőkapitányt Szerbiában, és a kormány gyökeresen átalakítja a rendőrség vezetését – számolt be róla szombaton a szerbiai média.
MTI, 2014. június 21. szombat, 11:21
Fotó: Reuters

Szerbia olyan állam lesz - idézte Aleksandar Vucic miniszterelnököt az újvidéki Magyar Szó -, ahol a rendőrség az emberek védelmével foglalkozik, nem pedig a politikával. A lap szerint Vucic újságírók előtt úgy fogalmazott: ő eredményeket követelt a drogkartellek elleni harc terén, a belügyminisztérium munkatársai viszont sokkal inkább saját belharcaikkal és népszerűségük növelésével foglalkoztak.

A kormányfő péntek esti sajtótájékoztatóján azt mondta, a rendőrök többsége elismerésre méltóan végezte a munkáját, mégis elégedetlen a kábítószer-kereskedők elleni harc intenzitásával. Vucic szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a rendőrségen belül egyesek értesítik a kábítószer-kereskedőket az ellenük tervezett akciókról, hogy azok így megmeneküljenek a letartóztatástól.

Emlékeztetett arra, hogy decemberben indította a kormányzat a legnagyobb akciót - Villámcsapás fedőnéven - a kábítószer-kereskedők és -terjesztők ellen, akik közül akkor több százat vettek őrizetbe, de csak a "kishalak" kerültek a hatóságok hálójába.

Szerinte a rendőrség vezetőit a drogcsempészet miatt bíróság előtt álló Darko Saric, valamint az egykori zimonyi klán tagja, Ljubisa Buha Cume igyekeztek lejáratni milliós megvesztegetésekre vonatkozó vádjaikkal, amelyeket az általuk pénzelt bulvárlapokon keresztül terjesztettek - írta a Magyar Szó.

A kormányfő nyugtalanságának adott hangot amiatt, hogy - mint mondta - Szerbiában mindenki tudja, hogy kik a legnagyobb kábítószer-kereskedők, de senki sem meri nevükön nevezni őket.

Pénteken Tomislav Nikolic államfő is megszólalt az ügyben. Azt mondta: a bűnszervezetek kapcsolatokkal rendelkeznek a belügyminisztériumban, így kerülik el azt, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák őket.

A most leváltott rendőrségi tisztségviselők helyét az új vezetők megválasztásáig eddigi helyetteseik veszik át.

HOZZÁSZÓLÁSOK