Iain Duncan Smith a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi lapnak kijelentette: arra bíztatná azokat az időseket, akik gond nélkül ki tudják fizetni fűtésszámláikat, buszbérletüket és televízió-előfizetési díjukat, hogy az erre kapott állami juttatásokat adják vissza a költségvetésnek.

Duncan Smith a bizonyos életkor felett mindenkinek járó ellátások évi kétmilliárd fontos (több mint 700 milliárd forintos) költségét már korábbi nyilatkozataiban is "anomáliának" nevezte. A vasárnap megjelent interjúban a szakminiszter kijelentette, hogy a kormány nem tervezi e szociális juttatási rendszer átalakítását, ám ő személyesen arra kérné a jómódú nyugdíjasokat, hogy az e célra kapott állami segélyeket egyszerűen fizessék vissza a pénzügyminisztériumnak.

"Rajtuk múlik, hogy visszaadják-e, ha nincs rá szükségük ... én mindenkit, aki olvassa a Telegraphot, és nem szorul rá (e juttatásokra), arra bíztatok, hogy adja vissza" az e célokra kapott pénzt.

Nagy-Britanniában az állami nyugdíjra jogosultak minden télen 200 font (72 ezer forint) fűtési segélyt kapnak - az összeg a 80 éven felüliek esetében 300 fontra emelkedik -, a 60 éven felülieknek nem kell receptdíjat fizetniük a körzeti orvos által felírt gyógyszerek után, az állami nyugdíjra jogosító korhatár felett - országrészenként különböző mértékű - kedvezmények járnak a tömegközlekedési bérletek árából, és a 75 éven felüli nyugdíjasok mentesülnek az évi 145,50 fontos (52 ezer forintos) televízió-előfizetési díj alól is.

A mindenkinek járó szociális juttatások ellen több jómódú brit nyugdíjas korú is már felemelte szavát. Lord Alan Sugar nagyvállalkozó, akinek a The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap által a leggazdagabb ezer britről évente összeállított vagyonlista az idén 860 millió fontos (307 milliárd forintos) vagyont mutatott ki, nemrég felpanaszolta, hogy egyszerűen nincs jogi lehetősége a neki is járó 200 fontos téli fűtéssegély visszautasítására.