Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kijevi parlamentben, a szokásos frakciók közötti egyeztetésen elhangzott szavai szerint Luhanszk megye számos településén nem is tartották meg az "úgynevezett népszavazást".

Turcsinov állítását alátámasztani látszik a mariupoli 0629.com.ua hírportál számítása, amely szerint a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban "fizikailag" legfeljebb a választók négy százaléka szavazhatott. A portál jelentése szerint ebben a városban a választásokon általában 216 szavazókört nyitnak, vasárnap viszont csupán négy működött. "Ennek köszönhetően alakultak ki a látványos hosszú sorok a szavazóhelyiségek előtt" - jegyezte meg a portál.

Az Azovi-tenger partján fekvő városban mintegy 345 ezer választópolgár él. A portál szerint még a legnagyobb befogadóképességű szavazókörben is legfeljebb 2,5 ezren tudnak szavazni. Eszerint még ha felgyorsított tempóban is fogadták a referendumon résztvevőket, a négy szavazókörben összesen 15 ezernél több választó fizikailag nem lehetett képes leadni szavazatát reggel nyolc és este nyolc óra között, ameddig a szeparatisták közlése szerint szavazások tartottak a városban.

Ezzel szemben viszont a vasárnap délután négy órakor az oroszbarát szakadárok azt közölték, hogy már 25 százaléknyian leadták a szavazatukat a referendumon, ami megközelítőleg 85 ezer főt jelentett volna.

Vasárnap a két kelet-ukrajnai megyében az oroszbarát szakadárok referendumot szerveztek a régió önállóságáról. A szeparatisták adatai szerint Donyeck megyében a választók 89 százaléka, Luhanszkban pedig 94-98 százaléka fejezte ki támogatását.

A szavazólapokon az a kérdés állt, hogy "Támogatja-e Ön a donyecki (illetve luhanszki) népköztársaság állami önállóságát?" A kérdés megfigyelők szerint nem egyértelmű, az ukrán és az orosz médiában megkérdezett választók nyilatkozataiból az tűnt ki, hogy a résztvevők közül sokan nem is értették pontosan, mire adják a szavazatukat: a megye függetlenségére, elszakadására Ukrajnától, vagy az országon belül maradására, de nagyobb önrendelkezéssel, autonómiával, vagy Ukrajna szövetségi állammá alakulására.

Nem lesz következő lépcső

Nem fogják megrendezni a népszavazás következő lépcsőjét Donyeck megyében - jelentette ki hétfőn Roman Ljahin, a kelet-ukrajnai terület szakadár választási bizottságának elnöke. Szavai szerint a következő hét végén nem lesz referendum Donyeck megye Oroszországhoz csatlakozásáról, sem a Luhanszk megyével való egyesüléséről. Hozzátette: a megye állami önállóságáról várnap tartott népszavazás eredményét helyi idő szerint várhatóan délután három óra után hozzák nyilvánosságra

Donyeck megye állami közigazgatási hivatalának vezetője viszont újabb népszavazás kiírását és az ukrán fegyveres erők által az ország keleti részén folytatott terrorellenes művelet befejezését szorgalmazza. Az új kijevi vezetés által kinevezett Szerhij Taruta a TSZN ukrán televízióban vasárnap este sugárzott interjúban beszélt erről. Mint mondta, a hatalom decentralizálására vonatkozó népszavazás megtartásáról már tárgyalt a kijevi vezetőkkel. A kormányzó az ukrajnai elnökválasztás második napján, június 15-én javasolja megtartani a népszavazást, amelyen a régiók megnövelt jogköréről és a városi rendőrség létrehozásáról tennének fel kérdéseket.

Hagyják abba a terrorellenes műveletet!

Rinat Ahmetov donyecki oligarcha után Taruta is javasolta a kijevi vezetés által a szakadárok ellen indított terrorellenes művelet befejezését a megyében. Szerinte ugyanis a felfegyverzett szakadárok részéről megnyilvánuló agresszív hozzáállást párbeszéd útján is lehet rendezni.

A leggazdagabb ukrán üzletember tulajdonában álló Metinveszt holding az oroszbarát szakadárok és az ukrán biztonsági erők között a Donyeck megyei Mariupolban kitört súlyos harcok után szólított fel a terrorellenes művelet leállítására.

Az RBK orosz hírügynökség ugyanakkor Szerhij Pasinszkijra, az ukrán elnöki hivatal vezetőjére hivatkozva azt írta, hogy Kijevben felmerült az Ahmetov javaslatára kinevezett Taruta menesztésének lehetősége. Pasinszkij szerint ugyanis a terrorellenes művelet leállítása "az ellenség terve", és "nemhogy nem segítené a Donyeck megyében kialakult helyzet megoldását, de tovább terjesztené a terrorizmus fertőzését Ukrajna-szerte".