Egymás után kerülnek nyilvánosságra a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos törvénytervezet részletei Lengyelországban. Az intézkedést a  Szolidaritás szakszervezet kezdeményezte, de a Szejm még nem fogadta el. A Gazeta Wyborcza a zárva tartással összefüggő beszállítási lánctevékenységeket és a logisztikai vonatkozásokat vizsgálta.

Minden leáll

A javaslat kitér a logisztikai központok, a raktári központok és a disztribúciós központok szerepére. Ezek a szervezetek "a kereskedelem részére kiszolgáló tevékenységet" végeznek, ami magában foglalja a csomagolást, a rakodást és az elosztást. Ezeket a tevékenységeket a törvény tiltani fogja vasárnap, kivéve, ha a dolgozó kifejezi beleegyezését a munkába.

Így két lehetőség marad: vagy a munkáltató tárgyal a dolgozókkal az új feltételekről és a vasárnapi fizetésekről - azaz leginkább a béremelésről -, vagy ezek az intézmények nem működnek majd vasárnap. Az utóbbi a logisztika teljes átszervezését igényli, ami megnehezíti vagy egyenesen lehetetlenné tesz az üzletek hétfői áruellátását.

Át kell állítani a hajók és a vonatok közlekedését és a konténerterminálok működését. A fuvarozó-áruszállító cégeknek minden nap, amikor állnak, nagy bevételkiesést jelent. Ezt a költséget az általuk szállított áruk árában fogják megfizettetni ügyfeleikkel.

Keresetlen szavak

A Magyarországon is jól ismert CCC (cipők kereskedelmével foglalkozó) cég alapítója és elnöke nem kertelt, amikor megfogalmazta véleményét a vasárnapi zárva tartásról. Mind  mondta, egy zlotyt sem fog veszíteni. Cipőt mindenképpen venniük kell az embereknek, legfeljebb majd jönnek pénteken és szombaton. Egy nap ugyan kiesik a kereskedésből, de elbocsát néhány embert, és annak ellenére csökkenheti költségeit, hogy egy nap kiesik a forgalomból.

Emberek az utcán

Nehéz elvárni az üzletek tulajdonosaitól, hogy ne csökkentsék a személyzetet, ha a törvény életbe lép, mert a dolgozók jövedelme teszi ki költségeik nagy részét, különösen, mivel januártól a minimálbér 2000 zlotyra (144 ezer forint) emelkedik. Előzetes becslések szerint a vasárnapi zárva tartás miatt 100 ezer ember kerülhet az utcára.

Az állampolgári kezdeményezést a vasárnapi nyitva tartás tilalmáról 518 ezren írták alá. A tilalom nem vonatkozik a gyógyszertárakra és a kegytárgyakat árusító üzletekre, a virágboltokra, a pékségekre és a kis lakótelepi üzletekre, ha ezekben a tulajdonos árusít a hét utolsó napján.