Ilyen még nem volt Németországban

Először fordulhat elő a német történelemben, hogy kötelező minimálbért vezetnek be a gazdaságban. A nagykoalíciós kormány javaslatát nyáron és ősszel tárgyalja a parlament két háza, a törvény 2015 elejétől léphet életbe.
Napi.hu, 2014. április 2. szerda, 16:34
Fotó: Reuters

Angela Merkel német kancellár jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján a Németország történetében először minimálbért vezethetnek be az országban. A 8,5 eurós órabér bizonyos megszorításokkal 2015 elejétől járhat a munkavállalóknak. Németország jelenleg a 28 tagú Európai Unió azon hét országa között van, ahol nincs minimálbér.

Hagyományosan a szakszervezetek és a vállalatokat képviselő szakmai kamarák ágazati megállapodásaitól függött a bérek alakulása. A nagykoalíció konzervatív pártjai, a CDU és a CSU politikusai amellett voltak, hogy ez maradjon így a jövőben is, ám a szociáldemokrata SPD legfőbb választási ígérete volt a 8,5 eurós minimálórabér bevezetése. Enélkül nem írták volna alá a kormányprogramot.

Az SPD munkaerő-piaci kérdésekben illetékes szóvivője, Katja Mast úgy véli, hogy a munkavállalók a minimálbérnek köszönhetően visszanyerhetik korábban elvesztett büszkeségüket. Ez ugyanis nem függ attól, hogy melyik iparágban dolgoznak, és főként attól, hogy az ország keleti vagy nyugati részén élnek-e. Szakértők szerint a minimálbér kedvezően hat a fogyasztói keresletre, ami élénkítheti a gazdaságot.

Várakozások szerint a parlament alsóháza a nyáron kezd tárgyalni a törvényjavaslatról, a felsőház elé pedig szeptemberben kerül a jogszabály. A törvény része, hogy a kezdők, az ideiglenes foglalkoztatottak, a gyakornokok és hat hónapig a hosszú munkanélküliség után visszatérő dolgozók nem jogosultak a minimálbérre. Bizonyos munkaadók, azok, amelyek ideiglenes vagy szezonális foglalkoztatást kínálnak, két évet kapnak az újdonság bevezetésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.02 17:32

8,5 eurós órabér bizonyos megszorításokkal 2015 elejétől járhat a munkavállalóknak. ...


...az 2500 ft ...,tehát Centrum -Periféria ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html