Ilyen még nem volt - többségben a függetlenségpárti skótok

Többségbe kerültek a skót függetlenség támogatói a legfrissebb közvélemény-kutatás adatai szerint. Ez az első olyan közvélemény-kutatási adat, amely a függetlenséget pártolók többségét jelzi.
Napi.hu, 2014. szeptember 7. vasárnap, 09:35
Fotó: Reuters

A YouGov közvélemény-kutató cég, amely a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából végezte el a legújabb felmérést, kimutatta, hogy - a bizonytalan, illetve a szavazni nem kívánó választók kiszűrésével számolva - jelenleg 51 százaléknyian voksolnának Skócia függetlenné válására, és 49 százalékos a brit unió fennmaradását támogatók aránya.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e Nagy-Britanniától.

A YouGov kimutatása szerint a függetlenség támogatói egyetlen hónap alatt 22 százalékpontnyi hátrányt dolgoztak le, ugyanis augusztus 7-én még 61 százaléknyian ellenezték Skócia függetlenségét, és 39 százalék mondta azt, hogy az elszakadásra kíván szavazni.

Alistair Darling, a Better Together (Jobb együtt) nevű skót függetlenségellenes kampány vezetője - a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt pénzügyminisztere - az új felmérés adatainak közzététele után kijelentette: a közvélemény-kutatás eredményének "fel kell ráznia álmából" az elszakadást elvetők táborát. Darling szerint a népszavazás "nem lefutott játszma, és soha nem is volt az".

A politikus hangsúlyozta: a skót szavazóknak nem szabad elfelejteniük, hogy ha megszavazzák az elszakadást Nagy-Britanniától, onnan nincs visszaút, az a döntés "örökre szól".

Brit alkotmányjogi szakértők ebben nem ennyire biztosak. Robert Hazell professzor, a tekintélyes University College London (UCL) egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője a népszavazás utáni lehetséges fejleményekről újságíróknak tartott minapi londoni elődadásában kijelentette: nem kizárható az a forgatókönyv, hogy a függetlenségpártiak győznek ugyan, de csak nagyon csekély többséggel, és a skót lakosság a referendum utáni tárgyalásokon összeálló szétválási feltételrendszer láttán később meggondolja magát. A UCL professzora szerint ebben az esetben reális lehetőségként merülhetne fel egy újabb népszavazás megtartása 2-3 éven belül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.09.07 20:49

@illiber: @Tomi31: ..skótok megoldják ...


De hihetetlen buta vagy.. ez olyasmi amin nem a skótokon múlik.. te azt sem tudod miről beszélsz.. én amúgy megyek szavazni..
A rálátásom erre szerintem jobb mint neked.. bárhogy is lesz, nem lesz rosszabb mint Magyarországon, de ez a színvonal nem lesz tartható szerintem..
TE inkább ne adj tanácsot senkinek, mert azt sem tudod miről beszélsz.. nem ismered a történelmüket, hátterüket, britekkel való kulturális összefonódásukat, sem politikai, gazdasági összefonódást és hátteret.. abban is kételkedem jártál e már itt.. de azt hiszem a kis szobádból okoskodhatsz.. komoly döntésre készülünk, amiből nehéz lesz visszakozni.. neked csak egy show, mások a jövőjükről döntenek.. ami meghatározó lesz a következő generációknak is. A szétválás pártiak érzelmi alapon döntenek.. nem gazdasági.. ami érthető azonban elvakítja a józan ítélőképességet..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.07 19:26

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

traktoros, 2014.09.07 16:06

Aztán ők lesznek az USA 51.tagállama.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.09.07 15:08

@illiber: .van sok olaj-gáz a tenger alatt ,és kevés " gyarmatáru " jön szembe az utcákon ...jó lesz ez skótok ..

Mindamellett Skócia jó részt deficittel zárna, ha az angol kormány nem utalna nekik évente.. egy jelentős összeget, amikor Skócia bankrendszere megrendült az angol kormány hatalmas tőkeinjekciókkal megmentette, a közös betétbiztosítási rendszer hatalmas védelem.. (ez lesz most az Euró Zónában is) bankunió megvalósulásával.. és még sokáig lehetne sorolni ezt.. szerintem több hátránnyal jár majd mint előnnyel.. ez még nem biztos, hogy függetlenednek és a népszavazásnál is vagyis utána a tárgyalásokon ha a skótok úgy látják túl nagy kockázatot jelent, még vissza léphetnek.. "sok gyarmatárú" nem szeretem ahogy fogalmazol.. de sok van amúgy, Skóciába nagyon bevándorló él, szerte az egész világból, Indiától, Kínától, Románoktól kezdve, Amerikai, Kanadai is.. az import igen fontos, a Brit Unió elhagyása után, import vámok jelentősen drágíthatják az életet Skóciában, Ipara leépülése jó rész Margaret Techert nevéhez kötődik.. ezért is utálják többek között annyira a Tory-kat Skóciában, a függetlenedés főnként a jelenleg Angliába elindult negatív folyamatoknak köszönhető erősödő rasszizmus stb.. Nigel Farage-ot a radikálisok vezetőjét (angol) elkergették Edinburgh-ból amikor kampányolni jött, a rendőrség menekítette ki..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.09.07 14:50

@illiber: ..van sok olaj-gáz a tenger alatt ,és kevés " gyarmatáru " jön szembe az utcákon ...jó lesz ez skótok ..

--------------------------------------------------------

Skócia sokkal többet importál mint exportál.. exportja Angliába irányul többségében.. nagyon sokat importál.. szerte a világból.. sok kínai áru is van.. az angol fizető eszköz elvesztése, ENSZ tagság feladása, valószínű államcsőd.. ipar hiányzik..kérdés mi lesz az NSHS-el, hogy védi meg magát az angol hadsereg nélkül, mi lesz a nyugdíjakkal stb.. szóval számtalan kérdés van itt.. én nem lennék annyira biztos abban, hogy jó lesz e, sokkal inkább ki lesz szolgáltatva..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html