Ilyen nincs! Szociális hitelt kapnak a parlamenti képviselők

Egy év sem telt el az új lengyel parlament megválasztása óta, ám máris óriási összeget vettek fel a képviselők a kifejezetten nekik szánt pénzalapból. A kölcsön egyik sajátossága, hogy a hitelnyújtó elengedheti, a másik, hogy a hitelfelvevőnek nem kell beszámolnia róla mennyit kapott.
Barabás Júlia, 2016. szeptember 1. csütörtök, 10:45
Fotó: Reuters

Az új lengyel parlamenti ciklus kezdete, azaz tavaly október óta 159 képviselő, összesen 4,059 millió zloty (292 millió forint) hitelt vett fel a parlamenttől - tudta meg a Gazeta.pl. A portál a Szejm Kancelláriájától kért információt a képviselők hitelkérelmeiről és a folyósított összegekről, az erre kapott válaszból derültek ki ezek az adatok.

Azt ugyanakkor nem lehetett megtudni, ki, mennyit kért és kapott, ez az információ ugyanis a képviselők "magánéletének védelme miatt" nem hozzáférhető.

Mi van? Nincs kapcsolatban?

A kancellária szerint az ilyen típusú előny kihasználása "a közfunkció végrehajtásával, amelyet egy adott képviselő ellát nincs kapcsolatban. A szociális biztosítás ugyanis a parlamenti képviselők személyes céljaira használható fel, nem pedig a képviselői kötelezettségek jogszabályban meghatározott végrehajtására".

Ennek az állításnak némileg mintha ellentmondana, hogy a hitelfelvételt külön alap segíti, amelyből a szejm képviselői, a szenátorok, illetve azok családtagjai jogosultak részesülni. Rajtuk kívül a volt parlamenti képviselők és családjuk fordulhat némi hitelbe aprítani valóért ehhez a forráshoz.

Az alapból például lakásfelújításra és -vásárlása lehet hitelt kérni, 20 ezer, illetve 25 ezer zlotyt (1,44-1,8 millió forint), 3-4 százalékos kamattal.

Pöti kedvezmény

Az alap lehetőséget ad arra is, hogy a  hitel felvevője ne fizesse vissza a kölcsönt. Ehhez be kell nyújtani egy egy motivációs kérelmet, a döntést egyedi elbírálás alapján a szejm marsallja hozza meg.

A biztosítás a nehéz anyagi körülmények között élő képviselőknek jár, vagy akiket olyan sorscsapás ér, mint a betegség, a családtag halála vagy a vagyonának elvesztése. A volt képviselők és azok családjai bizonyos korlátozással vehetik igénybe a "politikushitelt", nevezetesen maximum 2200 zlotyt (160 ezer forint) kaphatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.09.01 11:39

"A kölcsön egyik sajátossága, hogy a hitelnyújtó elengedheti, a másik, hogy a hitelfelvevőnek nem kell beszámolnia róla mennyit kapott."

Ezt mar reg bevezettek Mo -on, VIP hitelnek hivjak. A magyar politikusok mar regota elnek ezzel. Szegeny lengyelek, ebben is le vannak maradva :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.09.01 11:09

Apám, sürgősen be kell vezetni nálunk.

Ez nem korrupció, nem a hűség megfizetése.

Ez hitel....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2016.09.01 11:05

Erdekes modon MAGYARORSZAGON a foldlicitalaskor a miniszterek mineden penzugyi hatter nelkul licitaltak "majd veszunk fel hitelt a banktol"..............hogy lehet hogy a minisztereknek van foldvasarlasi hitel a gazdaknak meg nincs...........MAGYARORSZAG JOBBAN TELJESIT ....... AZ ORSZAG AHOL A TOLVAOK ERVENYESULNEK A DOLGOZOK MEG ELHAGYAK AZ ORSZAGOT.....NEM CSODA HOGY MUNKAEROHIANYROL BESZELNEK..........KI AZ A BAROM AKI A TOLVAJOK SZABALYAI SZERITN RABSZOLGAKENT AKAR ELNI????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html