Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német Pénzügyminisztérium ma közzétett havi beszámolója szerint a német szövetségi kormány tavaly 21,7 milliárd eurót költött a menekültválság kezelésére - írja a Reuters német nyelvű változata.

Az idei költségvetésben 21,3 milliárd eurót különítettek el erre a célra. Tavaly a német költségvetés nem csak egyszerűen szufficites volt, de jobban is teljesített a vártnál, köszönhetően a tervezettnél alacsonyabb kamatkiadásoknak és magasabb adóbevételeknek.

A menekültválság közvetlen kezelésére 7,1 milliárd eurót költött tavaly a német állam, 1,4 milliárd eurót a krízis régiókba irányuló közvetlen humanitárius segélyekre. A menekültek regisztrálására, a menedékkérők elszállásolására a szövetségi kormány összesen 1,4 milliárd eurót költött, a különböző integrációs feladatok ellátása további 2,1 milliárd euróba került.

A menekültügyi eljárásokkal kapcsolatos szociális transzferek további 1,7 milliárd eurót tettek ki, a különböző szövetségi kormányzatoknak és önkormányzatoknak közvetlenül 9,3 milliárd eurót bocsátottak a rendelkezésére.

A pénzügyminisztérium számításaiban a menekültválsággal kapcsolatos konjunktúra hatások, mint például az építőipari extra beruházások nem szerepelnek - írja a Reuters. Ugyanakkor a beszámoló szerint Ferdinand Fichtner, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) igazgatója úgy véli, az ilyen típusú állami kiadásokat egyfajta gazdaságélénkítő programként is számításba lehetne venni. Szerinte ugyanis az ilyen célokra fordított pénz nagy része továbbáramlott a gazdaságba, a menekültek által az élelmiszerre és más fogyasztási cikkekre, később a bérleti díjakra fizetett összegek révén ez az ilyen célra fordított összegek 90 százalékát is kiteheti.

A minisztérium számításai szerint tavaly 280 ezer menekült érkezett Németországba, 2015-ben 890 ezer volt ez a szám.

A rendkívüli kiadások ellenére 2016 már zsinórban a harmadik év lehetett, amikor a német központi költségvetés pozitív egyenleggel zárt, a költségvetés elsődleges többlete 6,2 milliárd euró körül alakult. Ennek egy része az emelkedő adóbevételeknek volt köszönhető, ezek 2,6 százalékkal 289 milliárd euróra emelkedtek.