Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) januárban 58,8 ponton állt a decemberi 58,1 ponttal szemben. Ez 2006 júniusa óta a legmagasabb érték. Az index 55 hónapja töretlen expanziót jelez - írja az MTI.

Az euróövezeti szolgáltatóipari BMI 58 pontra, 2007 augusztusa óta a legmagasabbra emelkedett januárban a decemberi 56,6 pontról. A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar együttesen a gazdasági teljesítmény mintegy kétharmadát adja. (Nagyon jó hír jött Kínából.)

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A nagy euróövezeti gazdaságok egyikében sem tört meg az expanzió lendülete. A német kompozit BMI hét éves rekorddal kezdte az évet, a mutató 59 pontra kúszott fel a decemberi 58,9 pontról, míg a szolgáltatóipari BMI 55,8 pontról 57,3 pontra emelkedett.

A francia kompozit BMI a decemberi 59,6 ponton maradt, a szolgáltatóipar teljesítményét tükröző mutató viszont 0,1 ponttal 59,2 pontra ment föl. Olaszországban, az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában januárban 59 ponton állt a Markit kompozit BMI-je az előző havi 56,5 ponttal szemben. A szolgáltatóipar tíz és fél éve a legnagyobb lendülettel bővült, az ágazat expanziójának mértékét tükröző BMI 57,7 pontra nőtt a decemberi 55,4 pontról.

Az euróövezet végleges kompozit beszerzésimenedzser-indexe még magasabb lett, mint az 58,6 pontos előzetes érték, és 2006 júniusa óta a legdinamikusabb expanziót tükrözi - kommentálta a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Ha a mutató februárban és márciusban is ezen a szinten marad, az előrevetíti, hogy a GDP az első negyedévben hozzávetőleg 1 százalékkal emelkedik a múlt év utolsó három hónapjához képest - mondta.

A Markit az erős évkezdet alapján a hivatalos 2018-as GDP-növekedési és inflációs előrejelzések felfelé módosítására számít - tette hozzá Williamson.

Fotó forrása: Shutterstock