A Japánban tavaly áprilistól idén március végéig tartó 2012-es költségvetési év során az export értéke 2,1 százalékkal esett, míg az import 3,4 százalékkal nőtt.

A legnagyobb mértékben az olaj és a földgáz behozatala drágult meg, előbbire 5,3, utóbbira 14,9 százalékkal költött többet a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset óta energiaigényét 90 százalékban importból fedező Japán. Az energiabehozatalnak a jen gyengülésével magyarázható drágulása mellett a külső kereslet gyenge szintje húzta le a japán adatokat: az Európai Unióval szemben először könyvelt el deficitet az ország, és Kínával szemben is minden eddiginél nagyobb passzívumot mutatott a mérleg. A legmarkánsabban az autóipari és az elektronikai cikkek exportja esett vissza.

A 2013. márciusi adatok ugyanakkor elemzők szerint mérsékelt javulást mutatnak. Habár a 362,4 milliárd jenes passzívummal már sorozatban a kilencedik deficites hónapot zárta a japán külkereskedelem, az export éves összevetésben az előzetes várakozásokat meghaladva, 1,1 százalékkal nőtt. Ugyanakkor az energiahordozó-import további drágulása miatt az import 5,5 százalékkal emelkedett.

Közgazdászok szerint még jó néhány hónapba telik, amíg a jen árfolyamgyengülése markánsan javítja majd a japán gyártók árversenyképességét, és ezáltal növeli az exportot.

Várakozások szerint a hagyományosan exportorientált japán külkereskedelmi mérlege az év második feléig passzív marad, de a folyó fizetési mérleg a külföldi befektetésekből származó jövedelmek növekedésének köszönhetően pozitív értékeket mutat majd.