Ilyet most csak mi tudunk a világban

A csökkenő olajáraknak is köszönhetően a gyengélkedő feltörekvő országok között kifejezetten jól teljesítenek a régió országai, a gazdaság növekszik, a fizetési mérlegek javulnak, a fogyasztók egyre többet költhetnek. Magyarország, Bulgária, Románia, Lengyelország, Csehország és Szlovákia egyaránt jól hasít - hívja fel a figyelmet a Financial Times.
Napi.hu, 2016. február 16. kedd, 19:23
Fotó: Napi.hu

Általánosan és sokszor hangoztatott vélemény, hogy hiába csökkennek az olajárak, ez nem tudja az olajimportőr országok gazdaságaiban kellően fellendíteni a lakossági fogyasztást és a gazdasági növekedést. Európa keleti felének jó polgárai nem hallgatnak erre a kórusra, s boldogan költik a talált pénzt, s ezzel fényt visznek az amúgy borús nemzetközi hangulatba - írja régióról szóló összefoglaló cikkében a Financial Times.

Mindenhol nagy növekedés

A hat volt kommunista ország gazdasága, Lengyelországtól Bulgáriáig átlagosan négy százalékhoz közeli gazdasági növekedést tudott elérni, ez a legmagasabb érték 2008 óta.

Ráadásul - folytatja a cikk - ez a növekedés kiegyensúlyozott, legalábbis földrajzi értelemben. A növekedési adatait múlt héten nyilvánosságra hozó öt ország közül a bolgár növekedés volt a legalacsonyabb, 3,1 százalék az utolsó negyedévben, a cseh gazdaság tavaly egész évben 4,3 százalékkal bővülhetett a friss adatok szerint.

Nem rossz ez a világ egy olyan részén, amely beszorult a köhögő eurózóna és a recesszió sújtotta Oroszország és Ukrajna gazdasága közé - jegyzi meg a szerző. Ráadásul ez a növekedés nem úgy valósul meg, hogy közben újabb gazdasági egyensúlytalanságok termelődnének, s növekedne a közszféra és a magánszektor eladósodottsága- teszi hozzá.

Infláció sincs

Már 15 éve foglalkozom a régióval, s eddig még soha nem láttam 3-4 százalékos gazdasági növekedést úgy, hogy ne lett volna infláció - hívta fel az 1 százalék alatti inflációs adatokra a lap figyelmét Marcus Svedberg, az East Capital vezető közgazdásza és alapkezelője. S ráadásul - tette hozzá - a régióban alaposan csökkent az eladósodottság. Úgy van 3-4 százalékos növekedés, hogy közben nem nőtt a kinn lévő hitelek állománya és az eurózóna növekedése még mindig gyenge.

William Jackson, a Capital Economics szenior feltörekvő piaci közgazdásza szerint a régió hátszele kedvező volt az elmúlt években. 2013 óta a monetáris politikák sokkal alkalmazkodóbbá váltak, s a munkaerő piac is élénkült. A bankszektor a stabilizálódás jeleit mutatja, s nagyobb ütemre kapcsoltak a hitelkihelyezéseknél. Azonban mindezek eltörpülnek amellett a hatás mellett, amit a tavaly 115 dollárról 30 dollár közelébe zuhanó olajárfolyam jelentett.

Az olcsó olaj áldása

Mind a hat említett ország importálja az energiahordozókat, és nagy üzemanyag fogyasztók. 2014-ben az energiaimport Magyarországon és Bulgáriában például a GDP 6 százalékát tette ki, Romániában csak 1,5 százalék volt ez az érték. Az energia súlya a kelet-európai, az infláció számításánál használt fogyasztói kosarakban 12 és 20 százalék között ingadozik, ez jóval magasabb érték, mint mondjuk az ázsiai, vagy a latin-amerikai régióban - írja a lap. Ez azt feltételezi, hogy a lakossági fogyasztáson belül is magasabb arányt képvisel.

Ennek eredményeként az olajár csökkenése igazi áldás volt a régió számára. A Capital Economics becslései szerint ezen országok nettó energiaimport számlája a 2012-es 9 milliárd dollárról tavalyra 5 milliárd dollárra csökkent. Figyelembe véve az olaj árának azóta bekövetkezett további csökkenését, ez a szám idén 4 milliárd dollár közelébe eshet vissza.

Költenek a fogyasztók

A zuhanó olajár tehát az infláció mélyrepülését és a háztartások vásárlóerejének drasztikus növekedését is magával hozta a régióban - foglalja össze a cikk. A Capital Economics Csehországról, Lengyelországról és Romániáról készített elemzései azt feltételezik, hogy a háztartások elkölthető jövedelme idén átlagosan több, mint 4 százalékkal emelkedhet. Ennek eredményeként a fogyasztói költések mintegy 3,5 százalékkal bővülhetnek idén úgy, hogy eközben a lakosság megtakarítása rátája is magasabb lehet.

Jackson emlékeztet, hogy a régió fogyasztói az extra bevételeket inkább elköltik, szemben a megtakarításra jóval hajlamosabb ázsiai fogyasztókkal. Ez most a fogyasztói bizalom számlájára is írható, amely a fellendüléssel párhuzamosan emelkedett, míg Kínában csökkent a lassulás miatt, hiába növekszik az ázsiai gazdaság idén is legalább 4-5 százalékot.
A fogyasztói kereslet ugrása e mellett betudható még az elhalasztott keresletnek is, amely a válság utáni megszorításokkal jellemzett időszak során alakult ki. Ez az ázsiai fogyasztókat nem sújtotta.

Ellenálló az export

Mindezekhez jön az is, hogy a földrajzi elhelyezkedése ellenére a régiót az eurózóna lanyha növekedési üteme és az orosz recesszió sem érinti olyan rosszul. Oroszország jellemzően ezen országok exportjának alig 2-5 százalékáért felelős. Ami igazán számít, az a német gazdaság, amely ezen országok exportjának harmadát-felét is felszívja, ipari szektoruk nagyon erősen integrálódott a német ipari ellátási láncába - mutatott rá.

Svedberg szerint az országok termékei iránti keresletben felfutás tapasztalható. Az eurózóna ugyan nem teljesít fényesen, de azért jobban muzsikál, mint két-három évvel ezelőtt. S ezt tükrözi a régió exportjának ellenálló képessége is, amely egészséges maradt az elmúlt években.

Az energiaimport számláinak gyors esésével Magyarország, Szlovákia és Bulgária folyó fizetési mérleghiánya többletbe csapott át, s Romániában és Lengyelországban is jelentősen csökkent a hiány mértéke. Az import volumene ugyan jelentősen nőtt, azonban az export is növekedni tudott a világkereskedelem lassulásától való félelmek ellenére is - mondta Jackson. Az árhatároknak köszönhetően azonban ez most azt eredményezte, hogy ezen országok többsége folyó fizetési mérleg többlettel tud működni a korábbi hiányokkal szemben.

De ott vannak a kockázatok

Természetesen a rózsás helyzet mélyén ott lapulnak a kockázatok is. Svedberg szerint az említett országok legnagyobb gyengesége, hogy a versenyképességük javításához szükséges strukturális reformok többségét még mindig nem hajtották végre. Sőt, egyes terülteken, mint például a nyugdíjreformok, inkább hátralépések történtek.

Svedberg és Jackson is aggódik a populizmus és a magyarországi, lengyelországi "illiberális reformok" miatt, amelyek kedvezőtlenül is negatívan hathatnak a hangulatra.

Jackson szerint ráadásul a most napvilágot látott adatok jelenthetik a csúcsot a régió gazdasági növekedése számára, de azért úgy véli, a kibocsátás ütemének növekedése a 3-4 százalékos tartományban maradhat. Összességében úgy tűnik, a régió továbbra is viszonylag fénylő folt maradhat a feltörekvő piacok között - foglalta össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.02.17 16:10

@nemhiszem:
"a szektoradók torzítják a piacot"
A szektoradók csak akkor torzítják a piacot, ha nem minden, hasonló méretű piaci szereplőre vonatkoznak, önmagában nem torzítanak semmit sem. Volt ilyen próbálkozás is, de azokat tudtommal elkaszálták.

"szektoradók miatt is szidhatóak a bankárok a hatalmas hitel betét mardzsin miatt"
Amikor a kamatrés megugrott, még sehol semmilyen szektoradó nem volt.

"oké ne menjen 40 évesen nyugdíjba de pl ötvenévesen már mehetne, hisz egy 50 évesnek már nincs olyan állóképessége, és pszihikailag is durván ki lehet készülni. "
Szerintem egy edzett 50-esnek nagyságrendekkel jobb állóképessége van, mint egy puhapöcs 20 évesenek. Amúgy meg nem minden rendőri feladathoz szükséges állóképesség. Csinálja amíg bírja, de azért manapság semmi sem nyugdíjas állás. Más mit csinál? Belekezd másba.

"Azért sok olyan rokkant is vegzálva lett aki valóban rokkant, biztos te is hallottad a történeteket"
Előfordulhat, de a hibákat lehet korrigálni.
"Az meg valami viccnek is rossz amilyen szintű támogatást kapnak."
Azért létezik rokkantsági fok is. Egyik régi haverom születési rendellenességéből adódóan rokkant. Nem tudom pontosan mikortól, de amikor megismertem huszonéves korunkban már kapott rokkantjáradékot. Ellenben akkoriban jobban keresett mint én. Tudott dolgozni, más kérdés hogy akart is, meg a járadék is kellett neki.

"Sajnos az oktást és eüt viszont alaposan szétbombázták"
Az oktatásban sok dolog van (felsőoktatás), amire azt mondom jól csinálták, ez nagyjából azt fedi le, hogy a büfészakok támogatását leépítették. Pont ezt mondtam annak idején, amikor a gyurcsány féle "tandíjreformot" bevezették volna, hogy ez kell. A Klikkes problémákra, oktatói fizetésekre nincs rálátásom, szóval simán lehet jogos a tanárok követelése, majd kiderül, akkor majd véleményt tudok mondani erről az ügyről. Egyelőre azt mondom jogukban áll demonstrálni.

Az eü esetében látok elég szar szervezési dolgokat (pl hol van az ügyelet), amit pár orvos is megerősített amikor szóvá tettem. Alá tudom írni, hogy ennek a kormánynak a hibája. Azt is, hogy szarok az eü-ben a fizetések viszont ennek a gyökere, mint írtam nem mai. Meg kell oldani minél hamarabb, de csettintésre nem fog megoldódni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2016.02.17 15:22

@rw2: a szektoradók torzítják a piacot és bújtatott áfaként jelennek meg az amúgy is magas áfára ráverve. - pl a szektoradók miatt is szidhatóak a bankárok a hatalmas hitel betét mardzsin miatt - valahol a működéshez szükséges pénzt be kell szedni - ez csak egy példa ne rugózzunk rajta :)
Nyugdíjasokkal egyetértek túl vannak támogatva...
De pl a rendőrök katonák nyugdíjazásával nem, oké ne menjen 40 évesen nyugdíjba de pl ötvenévesen már mehetne, hisz egy 50 évesnek már nincs olyan állóképessége, és pszihikailag is durván ki lehet készülni. De ha képesnek érzi magát a munkára pl bizti őrként akkor ne járjon a nyugdíj.
Azért sok olyan rokkant is vegzálva lett aki valóban rokkant, biztos te is hallottad a történeteket, és sok olyan nem lett aki nem az. Az meg valami viccnek is rossz amilyen szintű támogatást kapnak. Nem vagyunk spráta hogy lelökjük őket a szikláról...
Sajnos az oktást és eüt viszont alaposan szétbombázták, lehet nem ők, de ha nem ők, ők nem hozták egyenesbe, pedig lassan aki elsős volt már végez az általánossal csak e kormány alatt. Ha az oktatásból kivonunk pénzeket magunk alatt reszeljük az ágat. elhiszem hogy bólogató jánosok kellenek, de ők nem viszik az országot előrébb, de sajna a butákra építenek, ők a legkönnyebben befojásolhatóak. Pedig néha igazán beláthatná a kormány is ha téved... az átkos rendszer is a tévedhetetlenségébe bukott bele... senki véleményére nem adnak, a saját hülyeségükkel képesek elmenni a falig, bármi áron.

Két példa máról:
http://444.hu/2016/02/17/leszedtek-a-fideszhu-rol-az-egeszsegugyi-beremeleses-kozlemenyt
http://444.hu/2016/02/16/ez-mar-nyilt-a-rakosi-rendszerhez-illo-tamadas
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2016.02.17 15:22

@rw2: "Nekem is van volt nyomozó haverom aki 42 évesen lépett le, én is sportolok ezt-azt, de hozzá képest sehol nem vagyok állóképességben, erőben."

Ismerősöm lánya rendőr szakközépbe, rendőrtiszti főiskolába járt, amikor végzett és elhelyezkedett a BRFK-nál kiszámolta, hogy ha pályakezdő beosztásában is maradna (a szorzóra már nem emlékszem), akkor is 32 évesen nyugdíjba mehet. Majd nyugdíjasként fog szülni.
Ezt a rendszert alakították át.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2016.02.17 15:16

@nemhiszem: "Gyűlölik a tanárokat, a nyugdíjasokat, a rokkantakat, a rendőröket a katonákat, a bankárokat"
A gyűlölet jele a béremelés?
Mennyivel egyszerűbb a böszme észjárás, simán csak a magyarokat gyűlölni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.17 14:56

@nemhiszem:
Nézem milyen áron, a szektoradókkal semmi gond, a szociális juttatások szerintem még most is túl sok.
A jelenlegi oktatási rendszerrel túl sokat nem foglalkoztam, de ha pénzt vontak ki, az baj, az egészségügyet is rendbe kellene rakni, de az nem mai keltezésű probléma.

Én nem utálok senkit (na jó a bankárokat kicsitm de őket sem személyesen), de igyekszem reálisan nézni a dolgokat. Pl rokkantak: Szerbiában a háború után nem volt annyi rokkant arányaiban mint itt Magyarországon, ugyanis a 90-es években szinte legális lett, hogy aki munkanélküli vagy büdös a munka rokkantosították némi pénzért. A 40 éves rendőrök/katonák nyugdíjazása irreális eljárás. Nekem is van volt nyomozó haverom aki 42 évesen lépett le, én is sportolok ezt-azt, de hozzá képest sehol nem vagyok állóképességben, erőben. Amíg ott volt rengeteg szakmai tudást szerzett meg. Akkor meg mire fel menjen nyugdíjba? Mindennek a pocsékolása.

A nyugdíjasokhoz nem nyúltak, pedig kellene, én személy szerint egészségügyi hozzájárulást fizettetnék velük (nyilván szja-t és a többit nem), és leépíteném az összes olyan ingyenes utazási kedvezményt amit még a zakkant Horn talált ki nekik. Szerencsére Bajnaiék eltörölték a 13. havi nyugdíjat.

A V4-ektől meg már rég elszakadtunk a 2000-es évek közepén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html