Ilyet sem mondtak még Orbán Viktorról

Sajátosan értelmezi Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kelet-közép-európai látogatását egy szófiai tudományos kutató. Úgy látja, hogy az USA jelenlegi vezetése egy német- és oroszellenes blokkot akar kialakítani a Habsburg Birodalom részleges feltámasztásával.
Komócsin Sándor, 2020. augusztus 23. vasárnap, 18:09
Fotó: MTI/EPA

Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere nemrégiben körutat tett Közép-Európa keleti felében. Felkereste Ausztriát, Csehországot és Szlovéniát, majd aláírta Varsóban az amerikai-lengyel kétoldalú katonai együttműködési megállapodást. Úgy tűnt, mintha Donald Trump kormánya fel akarná támasztani a valaha erős Habsburg Birodalmat, hogy távoltartsa Európától Németországot és Oroszországot - írja a Financial Times (FT) internetes portálján megjelent cikkében Ivan Krastev, a szófiai Centre for Liberal Strategies igazgatója, a bécsi Institute for Human Sciences (Institut für die Wissenschaften vom Menschen - IWM) kutatója.

A megfigyelőnek az a benyomása támadhatott, hogy össze akarnak gyúrni egy blokkot az EU-n belül, amelynek tagállami gyanakodva viszonyulnak Németországhoz és Oroszországhoz is. Mintha ez lenne a jelenlegi amerikai adminisztráció legfontosabb célja Európával kapcsolatban. E politikában visszaköszön Wess Mitchell republikánus politikai stratéga nézőpontja, miszerint egy Németország vezette Európa minden bizonnyal oroszbarát lenne. Egyben az európaiak álma, hogy az EU-val hátrahagyják a múltjukat, rémálommá válna, mert az unió egy stratégiailag megosztott, geopolitikailag hanyatló hatalommá, s ezzel jelentéktelenné válna.

Rozsdaövezet EU

Valószínűnek tűnik, hogy Trump szerint az EU szétzilálása az USA érdeke. Ennél valamivel kifinomultabbnak látszik, Pompeo és Mitchell megközelítése, amely szerint sem az unió összeomlása, sem stratégiai autonómiája nem érdeke az Egyesült Államoknak. Hasznos lenne viszont egy elkülönült csoport összekovácsolása olyan uniós tagállamokból, amelyek befolyásukat és biztonsági garanciájukat az USA-val kiépített különleges kapcsolatoktól várnák.

A brexit utáni EU-ban ebben láthatják biztosítékát annak, hogy elkerüljék az USA európai befolyásának hanyatlását. Berlin Európa fővárosként Bécs helyét venné át, arra bazírozva, hogy Sebastian Kurz konzervatív osztrák kancellár, aki időnként bírálja német kollégáját, Angela Merkelt, az USA-hoz jobban közel álló partner lenne az ex-Habsburg blokk élén. Ha Trumpot újraválasztják a novemberi amerikai elnökválasztáson, akkor ez a politikai folytatódhat.

Váratlan fejlemény

A politikai megfigyelők arra számítottak, hogy a Trump távolságtartó, kétoldalú államközi kapcsolatokra törekvő külpolitikája összekovácsolja az EU-t, amely stratégiai önállóságának megerősítésével adhatja erre a legjobb választ. Látva azonban az előbbieket, erre az kínálná a legjobb esélyt, ha Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje kerülne hatalomra az USA-ban. Az új adminisztráció egyrészt javítaná Washington kapcsolatait Párizzsal és Berlinnel, másrészt arra szorítaná a budapesti és varsói illiberális vezetést, hogy próbáljon kibékülni Brüsszellel - véli az FT cikkírója.

A Trump utáni USA-EU viszonyokat három tényező befolyásolhatja. Az első, hogy látva mennyire "kivasalta" a koronavírus-válság Amerikát, sok európai kétli, hogy a belső gondjaival küzdő USA képes lesz a korábbi világszintű vezető szerepet eljátszani. Így az EU-nak erősebb lapot oszthatnak a világpolitikai kártyapartiban. A második, hogy az erősödő USA-Kína szembenállás miatt az Egyesült Államoknak egységes Európára van szüksége a "hátországában", nem indokolt ezen belül külön blokkot szervezni a korábbi Habsburg Birodalom államaiból.

A harmadik, egyben legfontosabb, hogy az olyan illiberális rendszerek, mint a lengyel vagy a magyar, amelyek támogatják Trump populista forradalmát és nyíltan ellenzik az EU stratégiai autonómiáját, a Biden-adminisztrációban politikai fenyegetést látnának - írja az FT politológus vendégkommentátora. Trump eltűnése a színről akkor erősítené meg Európa liberális, mérsékelt politikai erőit, amikor a Fehéroroszországban kirobbant tömeges tiltakozások Aljakszandr Lukasenka államfő és rendszere ellen megmutatták, hogy az európai populista erős emberek, mint amilyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök, legfőbb ellenfele az öregedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.08.25 07:13

@Warlock:
"Gyerekként jól megkajáltattak minket a hazai töritanárok..."
Kinek milyen töritanára volt...
A miénk szerencsére rendszeresen megemlítette, hogy nem kell mindent elhinni ami a könyvben le van írva. Főleg nem _ahogy_ le van írva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2020.08.24 22:56

@atombandi: "@Aomori: ...hozzateszem magyaroszagon. A torok tamadas hatasara megszunt magyaroszag, mint onallo allam, teljesen osztrak iranyitas ala kerult. Az, hogy a magyar iskolakban nem igy tanitjak, azt nem kell megmagyarazni, nyilvan benne van a nemzeti romantika, de nem veletlenul voltak szabadsagharcok az egyutteles (nevezzuk inkabb annexionak) vegen. Eleg csak megnezni a korabeli nem magyar terkepeket."

Nahát... de érdekes... azt hittem az egész országban egyedül vagyok ezen ismereteimmel... ezek szerint más is vette a fáradságot, hogy utánanézzen.

Gyerekkoromban, mikor történelmet tanultunk, nagyon kilógott a lóláb, hogy a tanárnő baromságokat hord össze, de hát nekik ez a feladatuk. Egyetem elvégzése után én is kutattam, érdekes eredményekkel: "Osztrák-Magyar Monarchia" sehol nincs említve külföldön, helyette Habsburg Empire, majd United States of Great Austria stb. Leigázott nemzet voltunk, a többihez hasonlóan ami ennek a "Monarchiának" volt a része. 1848, az erdélyi fejedelmek dühöngése mind rakás szar volt, az osztrákok lenyomták mint a bélyeget. Az első világháborúig állt fenn ez a helyzet, és a magyarok csicskák voltak végig, az osztrákok voltak a górék...

A Magyar Királyság az 1500-as években de facto megszűnt létezni. A területe Ottoman Empire (dél) és Habsburg Empire (észak) néven futott, amíg az osztrákok vissza nem foglalták. A "Nagy-Magyarország" amiről az elmebetegek autóinak hátulján ma a matrica figyel, abban a formájában (amit a matrica mutat térképrajz) a büdös életben nem létezett (mármint szuverén államként). Érdekes viszont, hogy volt sokkal nagyobb Magyarország Mátyás Király idején, meg előtte is 1200-1300 között, de a barmok nem ezeket teszik ki az autóikra... fura...

Trianon, amit szidunk mint állat, adta vissza Magyarország függetlenségét kb. 400 év után.

Gyerekként jól megkajáltattak minket a hazai töritanárok... :-))) annyi szent... sokan még most is vérgőzösen fújják az igét...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.08.24 11:06

@MLB2019:
Ugy gondolod, hogy a mocskolodasod mutatja a magasabb fideszes szintet? Te csak egy ujabb ok vagy, hogy miert is keruljem a fideszt, ahol olyanok vannak, olyan fajtajuak, mint te. A rasszod is olyan, mint az orbane, pont azt a stilust nyomod.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.08.24 10:36

@terabit:
Szerintem a v4-ek ennek a light valtozata. Tobbszor felmerult mar, hogy az osztrakokat is be kene venni. De en se latok tul sokat bele, egy kis nosztalgian kivul sok ertelme nem lenne. Meg a v4-ek is tok mast gondolnak az oroszok viszonylataban. Magyaroszorszagon a fideszesek nyaljak-faljak putyin osszes logo reszet, a lengyelek meg a szlovakok, pedig hadesz kegyeire biznak.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.08.24 10:32

@lzperx:
Az usanak is valtozik a celja, ahogy a korulmenyek is. A VH utan nem veletlenul szalltak be hatalmas penzekkel europa ujraepitesebe, kellett egy blokk a ruszkik ellen. Az eu alapjainal is ott safarkodtak, akkor meg az volt a cel, hogy mukodjon. Mara a projekt tulnott onmagan, az oroszok meg bebuktak, igy valtozott a cel is. Az 500 millios eu nagyobb erot kepviselhet az integracio utan, mint a 360 millios usa. Realisan 1-2 generacion belul europa "visszaveszi" a korabban nala levo stafetabotot. Az usa erre a veszelyre reagal. Egyelore kinat fenyegetobbnek latjak rovid tavon, de ott is leginkabb a piacokhoz valo hozzaferes a problemajuk, geopolitikailag nem kepviselnek szamukra gondot okozni kepes erot.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html