Íme, a Brexit egyik nem várt mellékhatása!

A Brexit-szavazást követő egy hónapban a font árfolyamgyengülésének köszönhetően nőttek a repülőjegy-foglalások Nagy-Britanniába.
MTI, 2016. augusztus 8. hétfő, 12:17
Fotó: MTI/EPA

A ForwardKeys utazási információs szolgáltató cég adatai szerint a Nagy-Britanniába tartó járatokra a június 23-ai szavazást követő négy hétben az egy évvel korábbi azonos periódushoz képest 4,3 százalékkal nőttek a repülőjegy-foglalások, míg a szavazást megelőző egy hónapban még 2,8 százalékkal csökkentek.

A font árfolyama a Brexit-szavazást követően tíz százalékkal gyengült az euróval és a dollárral szemben.

"A Brexit-szavazás azonnali pozitív hatással volt a beérkező turizmusra Nagy-Britanniában" - mutatott rá Olivier Jager, a ForwardKeys igazgatója.

Európán kívülről érkező járatokon 8,5 százalékkal nőtt meg a foglalások száma a szavazás utáni 28 napban, a megelőző egy hónapban viszont még 0,1 százalékkal csökkent. A legtöbb utas Hongkongból, az Egyesült Államokból és Kanadából érkezett.

Az Európából érkező utasok száma a Brexit-szavazás után 1,8 százalékkal maradt el az előző évitől, de ez is lényeges javulás a szavazás előtti 6,8 százalékos csökkenéshez képest.

A külföldi látogatók növekvő száma nagy lökést adhat a brit szálloda- és vendéglátóiparnak, amelynek az otthoni vakáció mellett döntő brit polgárok növekvő számának köszönhetően egyébként is emelkedik a forgalma.

HOZZÁSZÓLÁSOK