Íme, a minta: így kell kiütni a régi politikai elitet

Elképesztő lendületbe jött Emmanuel Macron francia államfő kevesebb mint egy éve alapított pártja a parlamenti választások vasárnapi első fordulója előtt. A párt jelöltjeinek fele nő, fele soha nem töltött be választott pozíciót, viszont még mindig nagyon sok az álláshalmozó.
Komócsin Sándor, 2017. június 10. szombat, 09:03
Fotó: AFP

Ha valami manapság igazán bele akar kóstolni a francia társadalom politikai hangulatba, elég, ha felkeresi valamelyik párizsi piacot - kezdte beszámolóját a kétfordulós parlamenti választás vasárnapi első szavazása előtt a Politico. Kétféle jelölt kampányol a nép között: a nemrégen államfővé választott centrista Emmanuel Macron pártjának politikusai és az összes többi induló együtt.

Az első forduló tétje, hogy aki átlépi az 50 százalékos támogatottságot, az bent van a parlamentben, aki nem, annak egy vagy több versenytársával egy hét múlva újra ringbe kell szállnia a választók voksaiért. Macron kevesebb mint egy évvel ezelőtt alapított pártja, a La République En Marche (LRM) abban bízik, hogy 24 jelöltjük már vasárnap bejut az 577 tagú parlamentbe, ami szép teljesítmény lenne.

Nyomulnak

A párizsi utcakép azt sugallja, hogy az LRM-nek több önkéntese van, akik nagyobb energiával és lelkesedéssel kampányolnak, mint a hagyományos pártok emberei. Utóbbiak csak irigykednek az előbbiekre. Az új párt képviselőjelöltjei egyelőre óvatosak, arról beszélnek, hogy a választói hangulat soha nem volt olyan hullámzó, mint most és persze jöhetnek kellemetlen meglepetések az utolsó pillanatban.

Magabiztosságukat azonban alig tudják titkolni. Meglovagolják azt a hullámot, amelyet egy hónapja hatalomra emelte Macront. A közvélemény-kutatások szerint az LRM földrengésszerű győzelmet arathat. Az abszolút többség kellő parlamenti hátteret adna az elnök kormányának ahhoz, hogy elindítsa a francai gazdaság, azon belül a munkaerőpiac reformjait.

Az Ipsos-CEVIPOF június eleji felmérése szerint országos átlagban a szavazók 31 százaléka támogatja az LRM-et, aminek eredményeként 395-425 képviselői helyet szerezhet. A Republikánus Pártnak 95-115-tel kell beérnie, a többiek - köztük az elnökválasztás második helyén végzett Marine Le Pen radikális jobboldali Nemzeti Frontjának - a futottak még szerepének eljátszása juthat.

Korlátozott forradalom

Macron forradalmának azonban van egy komoly korlátja - írta a Bloomberg. Bár pártja több mint 500 képviselőjelöltjének fele nő és fele még soha nem töltött be választott politikai tisztséget, ráadásul az interneten kellett jelentkezniük az indulásra, továbbra is sokan vannak köztük a közalkalmazottak. Egészen pontosan egyharmaduk él a francia választási rendszer bürokratabarát szabályával, amely lehetővé teszi kockázat nélküli indulásukat a választásokon.

A szabály szerint azt a köztisztviselőt, aki képviselői munkát vállal, sőt akár többféle választott tisztséget lát egy egyszerre, vissza kell venni az állásába. Más szóval, aki veszít a szavazáson szépen visszaülhet korábbi állásába. Bár az elmúlt években próbáltak szigorítani ezen a szabályon, továbbra is lehetővé teszi az érdek-összefonódásokat. A parlamenti képviselők például olyan intézmények, egyetemek, kórházak stb. finanszírozásáról dönthetnek, amelyeknek alkalmazottai.


Mások másban vannak átlag felett

Franciaország kivételt jelent ezzel a szabályozással, aminek eredményeként feltűnően magas a köztisztviselők aránya a képviselők között - a leköszönő törvényhozásban például 55 százalék. Más országok mással dicsekednek: Nagy-Britanniában például a parlamenti képviselők körében az átlagnál jóval nagyobb a felsőfokú végzettségűek aránya, az USA-ban a kongresszus tagjai átlag kilencszer gazdagabbak, mint átlagos szavazóik.

Ebben a két országban törvény tiltja, hogy valaki egyszerre legyen köztisztviselő és képviselő. Nagy-Britanniában 1975 óta az a szabály, hogy mielőtt indulnának egy választott posztért, le kell mondaniuk státusukról. Az USA-ban a szövetségi alkalmazottaknak 1939 óta tilos politikai tevékenységet folytatniuk.

Nem nyúlnak hozzá

Ezen a szabályon változtatni kell de még nem jött el ennek az ideje - mondta Jean-Paul Delevoye, az RLM választási bizottságának vezetője. Végül is a helyi érdekek képviseletére választják őket az emberek, nem köztisztviselőként szavaznak rájuk.

Prózaibb magyarázatot ad a szabály életben tartására Dominique Reynie, a Fondapol politikai kutatóintézet vezetője. Egyetlen mozdulattal előírhatnák, hogy a képviselőjelöltjeik mondjanak le köztisztviselői állásukról, mielőtt elindulnak a választáson - fejtegeti. Azért nem teszik meg ezt, mert ha megtennék, radikálisan beavatkoznának az állam alapvető működési rendjébe. Végül is Franciaországban az állam teremtette a nemzetet, nem fordítva történt.

Köszi, Trumpi!
Trump segített a Macron-párt kampányának - mondta a Politicónak, Richard Ferrand, az LRM egyik vezetője egyben régiós ügyekben illetékes miniszter. Amikor az amerikai elnök bejelentette, hogy kilépteti az USA-t a párizsi klímamegállapodásból, a francia elnök francia és angol nyelvű tévéüzenetben válaszolt. Ebben felajánlotta hazáját mindazoknak a cégeknek, amelyek nem akarnak abba az irányba menni, amerre a Donald Trump vezetné az országukat. Ezzel európai vezetőként jelent meg a hazai közvélemény előtt is, aki kész harcba szállni egy jobb világért. Anne Vicher, az LRM egyik aktivistája úgy emlékszik, hogy másnap sokkal nyitottabbak voltak az emberek a párt üzeneteire és képviselőjelöltjeinek támogatására, mint korábban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2017.06.10 16:16

Megmagyarázná nekem valaki - sine ira et studio, ha kérhetem -, mi a baj avval, hogy valaki, aki köztisztviselő volt, ha nem választják meg képviselőnek, visszamehet a régi munkahelyére? :-o
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.06.10 12:37

@atombandi: Macron végtelenül populista
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.06.10 12:35

@atombandi:
"a faszi ert a gazdasaghoz" - Szerinted Hollande alatt annyira pörgött volna a gazdaság, hogy Macront mint gazdasági minisztert pajzsra emelték és megtartották? Nem egészen így történt.

Én leszarom a franciák gazdaságát, de ami szar arról mondjuk már ki hogy szar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.06.10 11:59

hat az nem kerdes, hogy rafer az asztalboritas a franciakra. az mar egy mas kerdes, hogy mi sul ki belole. ha esszel csinaljak akar jo dolog is lehet, ha nem, akkor nagy bukta. azert az ad nemi remenyre okot, hogy a faszi ert a gazdasaghoz, igy a hulye donteseket minimalizalva is komoly eredmenyeket erhet el. ha bejonne neki a dolog, akkor sok orszagban elgondolkozhatnak a valasztok, hogy humanszakos populistak, vagy realszakos szakemberek kellenek inkabb az orszag vezetesehez. igy nezve mar ertheto, hogy miert cidriznek a cidesz tagozatosok tole...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.06.10 10:47

Főleg hogy Macron a régi elit része mint Hollande bukott gazdasági minisztere...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html