Íme a népbetegség, amely Trumpot is kiütheti

A kialvatlanság egyfajta népbetegség az USA-ban, és ha lehet hinni az amerikai elnök beszámolójának arról, hogy mennyit alszik egy éjszaka, akkor könnyen lehet, hogy ő is ebben szenved. Ennek súlyos következményei lehetnek.
Komócsin Sándor, 2017. február 10. péntek, 18:30
Fotó: MTI/EPA

Donald Trump az USA elnöke a tűzzel játszik, ha igaz, hogy naponta csupán négy-öt órát alszik - írja a MarketWatch. A legtöbb embernek héttől kilenc és negyed óráig terjedő alvásra van szüksége minden nap ahhoz, hogy amikor éber, akkor hozni tudja a legjobb formáját - fejtegette a tőzsdei portálnak James Maas pszichológus egyetemi professzor.

Azok, akik azt mondják, hogy beérik napi négy-öt órányi alvással, vagy becsapják saját magukat, vagy a nagyon ritka kivételek közé tartoznak, akiknek tényleg elég ennyi alvás. Felmérések szerint a férfiaknak átlag 7,8, a nőknek 7,6 óra alvásra van szükségük minden nap. Ez az adatot az életkorral, az iskolázottsággal és a munkakörülményekkel korrigált részinformációk alapján számolták ki.

Romló teljesítmény

További vizsgálatok kimutatták, hogy az emberek munkahelyi teljesítménye jelentősen romlik, ha egy héten át csupán napi hat órát alszanak, és a hiányt nem pótolják be kétnapi pótalvással. A nők valamivel jobban bírják az intenzív pihenés hiányát, mint a férfiak.

Az alváshiány járványszerű egészségügyi probléma az Egyesült Államokban. Az emberek emiatt akartuk ellenére elszenderednek napközben, vagy lecsukódik a szemük vezetés közben, vagy gondjaik akadnak a napi feladataik ellátásával. Mindez mutatja, hogy súlyos következményei lehetnek a kialvatlanságnak.

Ráadásul, ha ez hosszan tart, akkor hozzájárulhat olyan betegségek kialakulásához, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a depresszió vagy az elhízás. Ennek tükrében nem jó hír, hogy az USA-ban a felnőtt lakosság közel egyharmada kevesebb mint hét órát alszik naponta és az emberek általában 45 perccel túlbecsülik, hogy mennyit aludtak.

Trump ebben is keménykedik

Az amerikai elnök egy hét végi interjújában azt mondta, hogy sokáig dolgozik, éjfél-egy óra előtt nem kerül ágyba. Ezt követően öt órakor kel, de a választási kampány alatt előfordult, hogy éjjel háromkor indított twitterüzeneteket. Emellett reggelizés közben olvassa az újságokat és nézi a tévéhíradókat.

Maas azt mondja, hogy bár nincs tisztában a 70 éves elnök szokásaival, ám attól tart, hogy nem a ritka kivételek közé tartozik, akik megtehetik, hogy két végén égessék a gyertyát. Kutatások szerint egyébként vannak olyan génvariációk, amelyek képessé teszik erre az emberek egy pici kisebbségét.

Ha azonban Trump nem tartozik ebbe a körbe, akkor becsapja magát, ha azt hiszi elég neki napi négy-öt óra alvás, és ennek súlyos következményei lehetnek. Mivel az USA első emberéről van szó, ez meglehetősen idegesítő hír.

A hülyéknek nyolc
Voltak olyan politikusok a világtörténelemben, akik híresek voltak arról, hogy keveset alszanak. Az 1980-as évek legendás brit miniszterelnökéről, Margaret Thatcher például köztudott volt, hogy napi négy órákat alszik. Ez is hozzájárult ahhoz az imázshoz, amelynek alapján a Vaslady becenevet kapta.

A franciák ikonja, Bonaparte Napóleon hadvezér és uralkodó meglehetősen nagyképűen válaszolt, amikor megkérdezték tőle, hogy szerinte mennyi alvásra van szükségük az embereknek. A férfiaknak napi hat órára, a nőknek hétre, a hülyéknek pedig nyolc órára - vezette elő "életbölcsességét".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.02.11 11:56

@salamander:

nagyon igazad van, ott van pl. a Fox, a Breitbart, a Sun és egy sor tv állomás...
az alternatyv tények ( a hazugságok ) fő terjesztői.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

salamander, 2017.02.11 11:41

Talán nem emiatt, sőt egyáltalán nem kellene aggódni Trump elnökért. Legyen ez az ő problémája. Én inkább azért aggódnék, hogy egyes nyomtatott, internetes és televíziós médiumok milyen szemtelenül lépik át az egyetemes emberi jogok határát, és milyen szélhámos és jogellenes módon próbálják befolyásolni saját érdekeiknek (pénzügyi gazdáiknak) megfelelően a közvéleményt, hogyan vezetik félre az őket néző/olvasó közönséget.
Talán egyszer ennek a brutális méretű félrevezető dezinformáló rendszernek is vége szakad egyszer...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.10 22:54

Nos, az biztos hogy napi 4-5 óra alvással előbb-utóbb mindenki meghülyül. Napóleon, ha esetleg többet aludt volna, akkor nem megy neki az oroszoknak a biztos halálba küldve hadseregét... Tehát, a "hülye" fogalmát csak a történelem igazolja...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html