Íme a tervek: így alakítanák át az EU-t

Az Európai Unión belüli gazdasági együttműködés még szorosabbra fűzésére tesznek javaslatokat az uniós központi intézmények vezetői az EU-tagországok állam- és kormányfői számára újonnan készített előterjesztésben.
MTI, 2012. június 26. kedd, 15:39
Fotó: Napi.hu

A jelentést Herman Van Rompuy, az uniós kormányfői tanács (Európai Tanács) elnöke, José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke és Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke készítette a Tanács korábbi "megrendelésére", és kedden hozták nyilvánosságra Brüsszelben.

Az előterjesztés - mint azt a vezetők már korábban hangoztatták - hosszabb távon egy kiteljesedett gazdasági és pénzügyi unió kiépítését vizionálja, elsősorban az euróövezet vezető szerveire építve. A javaslat elemei közé tartozik a közös betétgaranciával, illetve euróövezeti feltőkésítési lehetőséggel bíró bankunió, valamint egy olyan nemzetek fölötti hatóság (euróövezeti "pénzügyminisztérium") létrehozása, amely a tagországok nemzeti költségvetésében is módosításokat kérhetne, ha azt szükségesnek látná a közös gazdaságpolitikai célok elérésének érdekében. Részét képezi a tervnek az euróövezeti országok belső adósságának közössé tétele, azaz - egyik lehetőségként - közös eurókötvények kibocsátása is.

A nagyobb költségvetési beleszólást Van Rompuy-ék minden bizonnyal azért javasolják, hogy ezzel megszerezzék Németország beleegyezését a sok politikus és elemző által szükségesnek látott eurókötvények bevezetéséhez. A javaslat szerint az eurót használó országok éves államháztartási mérlegéhez és adósságszintjéhez közösen állapítanának meg felső határokat, és ha egy ország ezt nem teljesítő költségvetést készít, annak módosítását kérhetik. Az eurókötvények bevezetésére középtávon kerülne sor.

Barroso bizottsági elnök egy brüsszeli előadásában kedden megerősítette azt a véleményét, hogy olyan horderejű javaslatokról van szó, amelyek miatt uniós szerződésmódosítás válhat szükségessé. Az uniós tagországok állam- és kormányfői csütörtökön megvitatják a javaslatokat, de döntések nem várhatók a témában év vége előtt. Pénteken külön megbeszélést folytatnak az euróövezeti országok vezetői. Az előterjesztés fontosnak tartja a tervek "demokratikus támogatásának" biztosítását is, vagyis annak megelőzését, hogy a lakosság egyes tagországokban túlságosan soknak ítélje az unióra ruházandó befolyás-növekedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csikicsibitoth, 2012.06.30 20:05

..folytatás
6. Az államnak akkor van lehetősége pénz kibocsájtani, ha rendelkezik valamilyen árufedezettel, mert máképpen hogyan tudná biztosítani a vásárló értékét ? A jegybanki fedezet/tőketartalék/ a fedezete a bank- jegy nyomtatásnak és az állami hitelfelvételnek. Aki ezt nem hiszi adjon hitelt a hajléktalannak a nincstelennek az eltartó nélküli gyereknek stb.
7. Ha nincs megtakarítás nincs hitelezhető pénz.Tudniillik a megtaka-rítás egyenlő a megtermelt javak egy részének el nem fogyasztása ez biztosítja a megtakarításból származó pénz elkölthetőségét.
8. A bank azt a feladatot vállalja magára, hogy visszafizetési kötele-zettséggel összegyűjtött megtakarítást /amit a megtakarítók valamilyen okbó nem tudnak, vagy nem akarnak befektetni / mások részére, akik rendelkeznek elég ötlettel, lehetőséggel..stb.vagy akik hajlandók lemondani jövőbeli jövedelmükről előre hozott vásárlás miatt.
9. Van kamat nélküli pénz felvétel, de ezt BARÁTI KÖLCSÖNNEK nevez-zük, aminek BARÁTI SZIVESSÉG SZOKOTT LENNI AZ ÁRA. Ha egyáltalán visszafizetésre kerül, ha hiszitek ha nem itt is figyelik a fedezetet.

EZEK UTÁN GONLDOLJÁTOK VÉGIG MIT BESZÉLTEK ERRŐL A TÉMÁRÓL
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csikicsibitoth, 2012.06.30 19:43

KEDVES BARÁTAIM... sajnos nem jutottam előbb a géphez, de ezzel egy párral több tévedésetekre tudok válaszolni.
1. A banki hitel nem a bank pénze teljes egészében ott vannak a megtakarítások ami után ti is szeretnétek kamatot kapni legalább többet mint amit az infláció elvisz.
2. A hitel visszafizetésének az időpontja nem azonos a felvétellel.Igy az autós,repülős ..stb példák súlyos hibát tartalmaznak.Hiszen csak akkor lehet újabb hitelt adni, ha visszafizették, ill. újabb megtaka- rítás kerül a bankba. Tudnotok kell, hogy a bank hitelnyújtása szabá-lyokhoz van kötve /saját tőkét, betétesek tőkéjét meg nem haladó részben.
3. Miért gondoljátok azt, hogy a bank teljes egészében felelős a visz-sza nem fizetett hitelért.Aki szerint ez nem igaz hitelezzen nekem 10 millát.
4.Ha valaki nem hiszi el, hogy a pénz /így a hitel is/ munkát végez, amiért ugyan olyan fizetség jár, mint az alkalmazottnak, az fogjon össze bármennyi emberrel és pénz nélkül kezdjen el gyártani valamit.
Még a libapásztor sem működne, ha nem venne saját,vagy idegen pénzből libát, legelőt ...stb.
5. A "számlapénz" az egyetlen amikor a hitelt nyújtó bízik abban, hogy a hitelfelvevő a jövőbeli jövedelméből fizeti vissza. De ennek is van fedezete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2012.06.29 12:26

@MegaLaciBacsi: ismerem ezt az elméletet, de nem tetszik mert történelmileg nem tesztelt. Ez ugyanolyan mint az infláció, csak fordítva, de az eredmény ugyanaz : ahelyett hogy az árak emelkedjenek, a pénz értéke süllyed.

Szerintem inkább meg kéne tartani a mai rendszert (hitelből pénzt teremteni) de:
1) 50% fedezettel, nem 1%-al mint ma
2) kamat nélkül
3) tranzakciós-adó a banki pénz használatánál

Ez a készpénz használatát forszírozna a gazdaságra. Készpénz viszont különböző forrásból jöhetne, amit különböző hatalmak garantálnák (MNB, ECB, Visa, aranyérmek ...). Más-szóval: eltérni az elektronikus bankpénztől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2012.06.29 09:11

@meszi9, 2012. június 27., szerda 16:13

A válaszadási ígéretemnek most megpróbálok eleget tenni. Szóval, kamat nélkül hogy lehet...

A pénzügyi világ nem fizikai törvényszerűségeken alapszik, ez emberek szűk csoportja alakította ki a mai ?kamatra(kizsákmányolásra) épülő- formáját. Mindezt nem a mi érdekünkben, persze ezt a legtöbben nem ismerik fel. A változás szükségességét talán mindenki érzi, de csak olyan megoldások látnak napvilágot, amelyek tovább mélyítik a problémákat.
A pénzkibocsátás visszaszerzése magán-pénzintézetektől jó megoldás, de nem elégséges mert csak idő kérdése, h megint visszakaparintsák maguknak a pénz mai urai.
Gyökeres változás kell. Az "alternatív" megoldásokat a fősodratú gazdaságtan és politika igyekszik agyonhallgatni. Egyelőre sikeresen.. :(
Egy ilyen MEGOLDÁS: az állam olyan pénzt bocsásson ki, amelyet időszakos használati díj terhel. pl. havonta 0,5%-os pénztartási díj, ellenkező esetben a bankó érvénytelenné válik. Ez a látraszóló betétekre is érvényes. (az ausztriai Wörgl-ben kiválóan működött) Ezzel a pénz romlandóvá válik csakúgy, mint az árucikkek. megszűnik a forgalomból való spekulációs pénzkivonás indítéka.
Minden pénztulajnak érdeke, h gyorsan túladjon a pénzén, vagy kölcsönadja annak, aki árut/szolgáltatást akar vásárolni. A hitelkereslet-kínálat kiegyenlítődik, megjelenik a nullához közelítő kamat tartós tendenciája. Ez egy forgásbiztosított ?szabadpénz?.
Statisztikai hivatal figyeli az árszínvonal alakulását- emelkedés esetén az állam pénzt von be, árcsökkenés esetén pénzt bocsát ki. Persze nyilvános szabályok szerint, nem pár ember döntésére bízva. (Politikusok és Simor félék ezzel kizárva) Így fenntartható a szilárd árszínvonal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2012.06.28 14:32

@Tacitus: "Kockázat nélkül is van kamat, mert van piac és az meghatározza a kamatot."

nem. az ECB, MNB, FED semmi piacon nem tevékenykednek, a pénzteremtés az ö monopoljoguk, és az kamattal jár. Ha érdekel a téma, Hayek javasolt egy olyan pénzrendszert amelyikben a pénzteremtésmonopol nem létezne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html