Íme, az első fejlett ország, ahol teljesen legális lehet a fű

Csütörtökön szavaz róla a kanadai szenátus, hogy legalizálja-e a rekreációs célú marihuánát. Ha a C-45 névre hallgató törvénytervezet átmegy a szenátuson, Kanada lesz az első G20-as ország, ahol nemcsak az orvosi, hanem a rekreációs célra használt marihuánát is legalizálják - írja az euronews.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. június 7. csütörtök, 16:25
Fotó: Reuters

Ez az első alkalom, hogy egy gazdag ország teszi ezt meg. Még olyan országokban is, ahol részben vagy egészben már bevezettek hasonló liberalizálást, kíváncsian tekintenek a kanadaiakra, és várja, milyen eredményekről számolnak majd be - olvasható a portálon.

Az amerikai Colorado állam, ahol öt évvel ezelőtt legalizálták a marihuánát, azt akarja megtudni, Kanadában is megemelkedik-e annyira az egyéb drogok aránya, mint náluk. Az öt évvel ezelőtti legalizációra válaszul ugyanis a szervezett bűnözői körök megnövelték a heroin, az ópiátok és a kemény drogok piacát.

Egy másik kínzó kérdés: mennyibe kerüljön?

Mi az az ár, ami elég alacsony ahhoz, hogy letörje a feketepiacot, de mégis, elég magas ahhoz, hogy ne csábítson egyre több új felhasználót? A kanadai pénzügyminiszter, Bill Morneau szerint a cél az, hogy vegyük ki a feketepiac és a gyerekek kezéből a kannabiszt, ami azt jelenti, hogy az adókat alacsonyan kell tartani, hogy így kifehérítsük az eddigi feketepiacot.

A siker egyik jele lenne, ha az eddigi feketepiaci szereplőket, vagy azoknak egy részét sikerülne átvezetni a legalizált, állami rendszerbe. Kérdés az is, kik lesznek az első, legális termelők, és a hatóságok hogy fogják kezelni azt, hogy bűnözőből hirtelen szimpla értékesítővé válnak.

Hol lehet majd beszerezni?

A kannabiszt csomagokban lehet majd kapni, az állam által működtetett üzletekben, olyanokban, melyekben manapság szeszes italt árulnak.

Azt is el kell döntenie a kormánynak, hogy mekkora hatóanyagtartalom lehet még legális. A THC-ban, vagyis a kannabisz pszichoaktív vegyületében "nagyon potens" termékek ugyanis már most is kaphatóak a piacon. Ezeket senki nem tesztelte a közelmúltig.

Mit tesz a rendőrség, ha valaki beszívva vezet?

A kanadai rendőrség eközben azon gondolkozik, hogy küzdjön meg a beszívva vezető emberekkel. Bár ez az egész világon probléma, de a legalizálással egy időben ki kell találniuk, hogyan mérjék, mi a még elfogadható határ, csakúgy, mint az alkoholszintnél, és a legális határ belövése nem egyszerű feladat. A másik kérdés pedig, hogy mivel mérjék - az alkoholszondákhoz hasonló, gyorstesztelő eszközre lesz szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK