Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az erős dollár árt az amerikai és a világgazdaságnak és aláássa a pénzügyi stabilitást - ez hangzott el a Reuters globális befektetési konferenciáján. Szakértők szerint 2017-ben a dollár-árfolyam lesz az egyik legfontosabb tényező a nemzetközi piacok számára.

A dollár 14 éve nem volt ilyen erős, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Donald Trump elnökválasztási győzelme után - ahogy a kampányszlogen szólt - Amerika "ismét naggyá válik". Trump sokkot okozott diadala után 5 százalékkal emelkedett átlagban a dollár más valutákhoz mért árfolyama. Emelkedett az államkötvények hozama is, mert a befektetők arra számítanak, hogy az új elnök megvalósítja a beígért infrastrukturális beruházásokat és adócsökkentéseket.

A dollár szárnyalása és az államkötvények hozamának megugrása azonban még azelőtt megfojthatja a növekedést, hogy az igazán beindulna - figyelmeztet a Reuters. Miközben a Wall Street profitál a "Trumpflációból", addig a feltörekvő piaci valuták és papírok értékei zuhanni kezdtek, mert a befektetők a magasabb hozamok reményében Amerikába viszik a pénzüket. Ennek nyomán ezekben a térségekben drágábbá válik a dollárban jegyzett állam és magánadósság.

Joachim Felds, a Pimco befektetési cég igazgatója arra figyelmeztetett, hogy nemcsak a feltörekvő piacok szenvedhetnek kárt, de sérülhet az amerikai gazdaság is. A túl nagy árfolyam-emelkedés árt az amerikai gazdaság növekedésének, különösen az iparnak. Pont ebből a szektorból kerül ki Trump sok szavazója - mondta. Más szakértők is azt mondják, hogy az erős dollárnak nem lesznek nyertesei. Egyes központi bankok - például a malajziai és az indonéz - közvetlenül beavatkoztak a valutapiacok működésébe és megakadályozták, hogy valutáik túlzottan gyengüljenek a dollárhoz képest. A feltörekvő gazdaságok ugyanis különösen nagy mértékben támaszkodnak a külföldi tőkére és érzékenyen érinti őket az erős dollár okozta tőkekiáramlás.