Vártnál kisebbet eshet idén az USA

Az eddig vártnál kisebb idei amerikai gazdasági visszaesést jósol az IMF, amely most úgy látja, hogy a jövő évi növekedés üteme szerényebb lesz a becsültnél.
Rácz Gergő, 2020. július 19. vasárnap, 09:43
Fotó: AFP

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzésében 6,6 százalékos idei amerikai gazdasági zsugorodásra számít a júniusban várt 8 százalékos eséssel szemben - írja az MTI.

Az IMF legújabb előrejelzése szerint jövőre 3,9 százalékkal nő az amerikai GDP, ami elmarad a júniusban becsült 4,5 százaléktól.

A washingtoni székhelyű szervezet várakozása szerint magas marad a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A ráta idén júniusban 11,1 százalék volt, de a jövő év utolsó negyedévében is átlagosan 7,4 százalék lesz.

Februárban, a járvány kitörése előtt rekordalacsony, 3,5 százalékos munkanélküliséget mértek az Egyesült Államokban.

Az amerikai gazdaság gyakorlatilag leállt márciusban és áprilisban a koronavírus-járvány hatására. Az idei első negyedévben az amerikai hazai össztermék (GDP) 5 százalékos évesített ütemben csökkent, és szakértők szerint ennél jóval nagyobb, akár 35 százalék is lehet a visszaesés a második negyedévben. Áprilisban rekordszámú, 20,8 millió ember veszítette el állását, bár májusban és júniusban 7,5 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, ahogy fokozatosan újraindult a gazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK