Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF hétfőn közzétett frissített jelentésében (World Economic Outlook) változatlanul azt jelzi előre, hogy a bruttó hazai termék (GDP) az idén és jövőre egyaránt 3,9 százalékkal emelkedik az egész világ átlagát tekintve.

A valutaalap ugyanakkor borúlátóbban ítéli meg az euróövezet, Japán és Nagy-Britannia növekedési kilátásait.

Több ország GDP-növekedése lassul a tavalyihoz képest és az idei áprilisi becsléshez viszonyítva.

Az amerikai Fed a következő két évben folytatja kamatemelési sorozatát, ami tovább erősíti a dollárt.

A globális gazdasági növekedést leginkább veszélyeztető tényező a kereskedelmi háború elmélyülése. Az Egyesült Államok által elsőként megtett lépések ellenlépéseket szülnek egyebek között Kína, az Európai Unió, a NAFTA-országok (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) és Japán részéről.

A világkereskedelmi forgalom két gyenge év után tavaly erősödött, és 5,1 százalékkal nőtt. Idén a növekedés 4,8 százalék, jövőre 4,5 százalék lesz a legfrissebb előrejelzés szerint, az idei évi előrejelzését 0,3 százalékponttal, a jövő évit 0,2 százalékponttal rontotta az IMF az áprilisi prognózishoz képest.

Az euróövezet gazdasága a legújabb előrejelzés szerint idén 2,2 százalékkal nő. Ez kisebb az áprilisban várt 2,4 százaléknál és elmaradt a tavalyi 2,4 százalékos bővüléstől. A jövő évre vonatkozó becslést 2 százalékról 1,9 százalékra rontotta az IMF.

Németország idei GDP-növekedésével kapcsolatos előrejelzését az IMF az áprilisi 2,5 százalékról 2,2 százalékra változtatta, miután tavaly 2,5 százalékkal erősödött gazdasága. A jövő évi becsült GDP-növekedési adatot 2 százalékról 2,1 százalékra javították.

Japán idei gazdasági teljesítményével kapcsolatban is borúlátóbbak: az áprilisban várt 1,2 százalékról 1 százalékra csökkentette ugyanis a GDP-növekedéssel kapcsolatos becslését. Tavaly a japán GDP 1,7 százalékkal nőtt. A jövő évre változatlanul 0,9 százalékos japán gazdasági bővülést vár az IMF.

A brit gazdaság teljesítményére vonatkozó előrejelzését 1,6 százalékról 1,4 százalékra változtatta hétfőn ismertetett jelentésében a Nemzetközi Valutaalap. Tavaly 1,7 százalékkal nőtt a brit GDP. Jövőre továbbra is az áprilisi előrejelzésben jelzett 1,5 százalékos bővülést becsülnek az IMF-jelentés összeállítói.

Elsősorban a decemberi adócsökkentések hatására, valamint a kormányzati kiadások növekedésére a tavalyinál nagyobb mértékben, az áprilisi előrejelzéssel megegyező ütemben nőhet idén az amerikai gazdaság: a GDP 2,9 százalékkal bővülhet a tavalyi 2,3 százalék után. Jövőre a gazdasági teljesítményének a növekedése 2,7 százalékra lassulhat, ahogy az az áprilisi előrejelzésben is szerepelt.

A feltörekvő és fejlődő országok esetében maradt az áprilisban várt 4,9 százalékos GDP-növekedési előrejelzés. A csoport országai között azonban nagy eltérések, ellenkező irányba mutató folyamatok tapasztalhatók.

Az ellátási zavarok és a geopolitikai feszültségek hozzájárultak a kőolaj drágulásához. Ez kedvező volt a kőolajat exportáló országoknak, mint például Oroszország és a Közel-Kelet egyes országai, de érezhetően sújtotta az importőröket, például Indiát. A feltörekvő piacgazdaságok vizsgálatakor a felfelé és a lefelé történő elmozdulások gyakorlatilag kioltják egymást - áll a jelentésben.

Az IMF az áprilisi előrejelzéséhez hasonlóan, továbbra is 6,6 százalékos gazdasági növekedést vár Kínában a tavalyi 6,9 százalék után. A jövő évre vonatkozó 6,4 százalékos GDP-növekedési előrejelzés megegyezik az áprilisban várttal.

Az idei és a jövő évi orosz GDP-növekedéssel kapcsolatos előrejelzés nem változott, maradt az 1,7, illetve 1,5 százalék a tavalyi 1,5 százalék után.

India esetében az IMF 7,4 százalékról 7,3 százalékra rontatta a folyó év GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését, ami azonban így is felülmúlja a tavalyi 6,7 százalékot. A jövő évi adatot 7,8 százalékról 7,5 százalékra vágta vissza az IMF.

Brazília gazdasága idén az áprilisban várt 2,3 százalék helyett 1,8 százalékkal nő a tavalyi 1 százalék után, és a tavasszal várttal megegyező mértékben, 2,5 százalékkal nő jövőre. Mexikó esetében az IMF továbbra is 2,3 százalékos idei gazdasági bővüléssel számol a tavalyi 2 százalék után. A jövő évi adatot azonban 3 százalékról 2,7 százalékra rontotta az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap szerint a kőolaj világpiaci ára tavalyhoz képest 33 százalékkal, 70,23 dollárra nő hordónként. Áprilisban a nemzetközi intézet szerényebb, 18 százalékos drágulással számolt.

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzése szerint a fejlett gazdaságú országokban az infláció az idén 2,2 százalék lesz az áprilisban várt 2 százalék helyett és a tavalyi 1,7 százalék után. A fogyasztói áremelkedés jövőre is 2,2 százalék lesz, az áprilisban becsült 1,9 százalékkal szemben.

A feltörekvő és fejlődő országok esetében 4,4 százalékos inflációt vár az IMF az áprilisban becsült 4,6 százalék helyett és a tavalyi 4 százalék után. Jövőre az áremelkedés 4,4 százalék lesz az áprilisban várt 4,3 százalékkal szemben.

A kép forrása: StockSnap.