Christine Lagarde röviddel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank jövő héten Indonéziában tartandó éves gyűlése előtt azt mondta hétfőn, hogy júliusban még 3,9 százalékos globális GDP-növekedéssel számoltak az idei és a jövő évre. A kilátások azóta azonban némileg romlottak és ez megjelenik majd az IMF jövő héten nyilvánosságra kerülő új, őszi világgazdasági prognózisában.

Christine Lagarde rámutatott arra, hogy az új kereskedelmi korlátok nem csak a kereskedelem bővülését korlátozzák, de azáltal, hogy nő a bizonytalanság, visszafogják a beruházásokat és a feldolgozóipari termelést is.

Az IMF vezetője azt mondta továbbá, hogy a kereskedelmi háború, ami a magasabb kamatokkal és az erősödő dollárral párosul, kezd kedvezőtlenül befolyásolni egyes feltörekvő országokat. Christine Lagarde arra figyelmeztetett, hogy ha a jelenlegi kereskedelmi viták tovább mérgesednek, komoly sokkot okozhat a feltörekvő és fejlődő országok gazdaságában.

Az IMF vezetője figyelmeztetett a gyorsan növekvő államadósságra is. Szavai szerint ez rekordszintű, 182 ezer milliárd dollár, mintegy 60 százalékkal magasabb annál, ami a 2007. évi pénzügyi válság kezdetén volt.

Christine Lagarde közölte továbbá, hogy az IMF új fő közgazdásza Gita Gopinath lesz a jövő évtől, miután a tisztséget eddig betöltő Maurice Obstfeld júliusban bejelentette, hogy már csak az idei év végéig akarja betölteni ezt a posztot.

A kép forrása: Saul Loeb/AFP.