Melléfogás lehet a forintgyengítés

Bevett gyakorlat, hogy az elsődlegesen exportra termelő országok a mindenkori gazdasági nehézségeiket saját fizetőeszközük gyengítésével kompenzálják, amit így a dollárban, vagy euróban beérkező pénzek ellensúlyoznak az árfolyamnyereséggel. A Valutaalap most úgy érvel, hogy ez az eljárás egy melléfogás, aminek nagyobb lehet a kára, mint a haszna.
Rácz Gergő, 2020. július 24. péntek, 11:50
Fotó: AFP

A mostani válsághelyzetben különösen felértékelődhet annak a jelentősége, hogy egyes, fejlődő vagy gyengébb helyzetben lévő gazdaságok az olyan domináns pénznemekből jövő bevételükkel igyekeznek megerősíteni pozícióikat, mint a dollár, vagy az euró.

Elmúlt felette az idő

Az exportra hagyatkozó gazdaságok esetében ez teljesen elterjedt gyakorlat, nincs ez máshogy Magyarországon sem, ahol a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a versenyképesség egyik zálogaként tekint a likviditásbőségre, és az ezzel járó, sokszor a makrogazdasági alapokhoz mérve aránytalanul gyenge forintra.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgazdászai szerint ez a gyakorlat azonban mostanra meghaladottá vált. Sőt, adott esetben káros is lehet egyes vállalatok, vagy országok gazdálkodására nézve. Az alapvetés szerint az egyes vállalatok áraikat saját országuk fizetőnemében határozzák meg. Amennyiben a termékeiket exportálják, akkor nyernek azon, ha épp erősebb a dollár, vagy a saját országukban, akár mesterségesen gyengébb lesz a pénz.

Ez rövid távon segítség lehet, viszont az adatok azt mutatják, hogy nem ennyire egyszerű a képlet. Mivel az exportáló vállalatok rendszerint beépültek már a nagy nemzetközi termelői hálózatokba, a láncon belül ugyanabban a devizában, jellemzően dollárban vagy euróban történik az elszámolás, vagyis érdemi nyereséget nem lehet elérni az árfolyammozgáson.

Érdemes felidézni Patai Mihály, az MNB alelnökének, korábban a Magyar Bankszövetség elnökének egy időben többször hangoztatott érvelését, miszerint Magyarországon is épp ez a helyzet. Lévén az ország teljesen beépült a német termelői láncokba, a kifizetések nyomán úgy lehet venni, hogy már a 90-es évek óta részei vagyunk az eurózónának - a kezdetekkor még márkában való fizetésekkel.

Nincs nyereség

Az IMF érvelése szerint azon túl, hogy a pénzgyengítéssel export oldalon nincs nyereség, az import terén kifejezett veszteségeket kell elkönyvelni. Mindaz, amit egy ország importál drágább lesz, ha a gyengül a fizetőeszköze, amit ezek szerint nem ellensúlyoznak az exportból származó többletbevételek.

Ebből adott esetben az egyes gazdaságoknak lehet egyéb haszna is, ha a drága import helyét a helyi termelés át tudja venni, ennek előfeltétele, hogy az adott termékeket és szolgáltatásokat az adott ország maga is országhatárokon belül elő tudja állítani.

A gyengébb helyi pénz az egyes, importra berendezkedett vállalatokra is veszélyes. Az exportálók, amelyeknek árazása és árbevétele egyaránt dollárban és euróban van, különösebben nem érzik meg az árfolyammozgásokat. Viszont a fedezetlen kitettséggel működő importőrök esetében más a helyzet. A gyengébb helyi pénz rontja az eredményeiket, és ezzel romlanak a forrásbevonási képességeik is.

És még a vírus is

Az általános gazdasági változásokon túl jelen esetben a koronavírus-járvány hatásaival is számolni kell. Az IMF szerint a mostani speciális körülmények mellett rövid távon sincs haszna a gyengébb helyi pénzzel kalkulálni, mivel globálisan visszaesett a gazdaság, és rendkívüli módon beszűkült az exportpiac.

Szintén értelmetlen az olyan iparágakban számolni az árfolyamhatással, mint a turizmus, ami rövid távon megszűnt, és hosszabb távon is várhatóan érezteti a hatását az utazói szokásokban a koronavírus-járvány.

Az IMF ennek megfelelően azt javasolja, hogy a helyi gazdaságok megóvása és újraépítése érdekében elsősorban egyéb, költségvetési és monetáris eszközökben kezdjenek el gondolkodni a hatóságok, lévén a helyi pénz jellemzően a dollárral, de akár az euróval szembeni gyengítése nem adja meg azt a versenyképességi löketet, amit eddig mindettől hagyományosan vártak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.07.26 09:15

ezek vér dilettánsak, de más magukat szakértőnek hazudók is borzalmasakat hibáznak, például merkel a migráns simogatásával, vagy trump és Johnson a járvány lenézéséável, vagy simor a jegybanki alapkamat magason tartásával, vagy Gyurcsány hogy nem avatkozott be a devizahitelezés elmérgesedése ellen, ezen intézkedések színvonalát jelzi, hogy elmebeteg vajda és pirosfenékpöttyös csicskája is jobbat tud
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

abbe, 2020.07.26 08:34

@Suzywong: " a fiatal dolgozók elvándorolnak az országból, így a magyar adófizető finanszírozta a gyerek felnevelését és iskolázását de az már dolgozni és adózni nem itt fog."

A folyamat elég régóta tart, és nagyon úgy néz ki, hogy még hosszú ideig megállíthatatlan marad.

Tanítottam egy olyan technikusi osztályt, melynek tagjai 2! kivételével a szomszédos Ausztriában dolgoznak.
( a maradék két fő az apja vállalkozásában ténykedik)

Van közöttük néhány olyan, aki született osztrák lányt vett feleségül, családja, lakása, boldogulása Bécshez köti. Miért is jönne haza éhbérért dolgozni, vagy cselédnek valamelyik oligarcha birtokára?

Jól mondtad: a költség itt, a haszon ott keletkezik. Sima ügy......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.07.25 22:57

@Elhetetlen:
A nyugdij nem errol szol. Azt az eleted munkaja utan kapod. Ahogy eltel, termeltel, epitetted a tarsadalmat, ugy kapod vissza idos korodra. Aki milliokat kap nyugdijnak, az valoszinuleg nem tizedmagaval biztositotta egy nyugdijas eletet, hanem akar tobbet is ellatott attetelesen. Persze, hogy jar neki a magasabb nyugdij. Lehet a hulyet jatszani, hogy minek neki annyi, de az az ember annyi adot fizetett, mint 20 masik osszesen.

El kene mar felejteni, hogy a nyugdij az a megelhetessel rokonertelmu szo, vay egyaltalan van barmi koze hozza. A munkanelkuli segelybol, meg a kozmunkabol sem lehet megelni. Erdekel valakit? Nyilvan senkit. Az csak egy transzfer, egy a sok kozul. Azok sirnak, akiknek csak ez az egy van. Azt jelenti, hogy nemcsak alig adoztak, hanem ennek fejeben a ledolgozott eveik sincsenek meg es raadasul masik jovedelem termelo eszkozeik sincsenek. Csodtomeg emberek, akik a tarsadalomtol varjak az elcseszett eletuk penzeleset, hogy meg tovabb eljenek es logjanak masok nyakan. Pioca mentalitas. Emberi meltosag ide vagy oda, sokan vannak, akik tenyleg feleslegesen szulettek meg.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.07.25 22:51

@Darabont1453:
Bizony am, pont igy mukodik. Amikor arrol beszelunk, hogy a magyaroknak nincs vagyonuk, az pont amiatt alakul igy, hogy a folyamatos leertekel miatt a vagyon allandoan ertekvesztesen megy keresztul. Ami tegnap 100 eurot ert, az ma mar csak 99$-et. Hiaba nott kozben forintban 10%-kal az erteke. Orban alatt 8 evig a haztartasok netto bevetele nem erte el a gyurcsanyi alatt mert szintet. Megis mennyien meg vannak gyozodve rola, hogy mekkora jo a kormanyzas. Az utso 2 ev minimalber emelese nelkul konkretan ertekelhetetlen lenne az egesz.

A hulye nyuggerek is a nyugdijemelest unneplik, ahelyett, hogy a forintrontast buntetnek. 0 forint nyugdijemeles mellett, ha a forint erosodne sokkal jobban jarnanak. De hulyek hozza, nekik nagy szamok kellenek, meg buziznak a meginflacioval meg svajci indexelessel. Szerinted eszreveszik valaha, hogy elinflaljak a penzuket a folyamatos forint elleni kormanyspekulacioval? Mert nem soros tamadja magyarorszagot, hanem a kosa es szijjarto rombolja a forintot kitartoan.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.07.25 12:47

10 éve náci hazaáruló dilettáns idióta maffia kormánynak csúfolt söpredék bitorolja a hatalmat, csal, lop, hazudozik, fosztogat totálisan kaotikusan és ész nélkül, lényeg a nagy zsákmány semmi más... hát persze hogy minden létező döntésük szánalmas dilettáns és vagy aljas idiotizmus....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html