IMF-tárgyalások: szűkülhet a kormány mozgástere

Az euróövezet folytatódó adósságválsága 2013-ban is beárnyékolja Közép- és Kelet-Európa gazdaságainak növekedési kilátásait, és továbbra sem lehet kizárni a valutauniós válság újbóli eszkalációját jövőre - jósolták pénteki előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők.
MTI-Eco, 2012. december 21. péntek, 16:00
Fotó: Napi.hu

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a közép- és kelet-európai térség 2013-as kilátásairól összeállított, pénteken Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében az idei évre becsült 0,5 százalékos átlagos visszaesés után jövőre is csak stagnálást vár az euróövezetben.

A Fitch szakelemzői szerint ebben a környezetben Közép- és Kelet-Európa egészében legfeljebb 2,9 százalékos átlagos GDP-növekedés várható 2013-ban, de a térségi átlagon belül a közép-európai négyek - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - együttesen csak 1,5 százalékos növekedésre számíthatnak.

A Fitch Ratings szerint valószínűtlen a "meggyőző" ütemű növekedés a közép- és kelet-európai térségben mindaddig, amíg az euróövezeti gazdaság nem kap erőre.

Más nagy londoni elemzőházak prognózisai szerint ugyanakkor a belátható előrejelzési távlatban nem várható a valutaunió gazdasági teljesítményének élénkülése. Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai ugyancsak pénteken ismertetett, 2013-2014-re szóló európai előrejelzésükben közölték: valószínűnek tartják, hogy az euróövezeti válság jövőre újból eszkalálódik, és "nagyon reális" az esélye annak, hogy a folyamat tetőzéseként Görögország távozni kényszerül az euróövezetből. A ház szerint a megbízható előrejelző aktivitási mutatók - például a beszerzési menedzserindexek és a gazdasági hangulatjelzők - a GDP-érték meredek ütemű csökkenésére utaló szinteken vannak.

Ennek alapján a Capital Economics londoni elemzői közölték: bár valamelyest javították az euróövezetre szóló jövő évi prognózisukat, így is 2 százalékos átlagos GDP-visszaesést várnak 2013-ban a valutaunióban, és fenntartják azt a jóslatukat, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye még 2014-ben is 1 százalékkal csökken.

A Fitch Ratings pénteki térségi előrejelzése szerint jóllehet Törökország és az egykori szovjet térség gazdaságai valószínűleg túlteljesítők lesznek 2013-ban, a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai régión belül nem sok országnak lesz meg a kapacitása ahhoz, hogy kitörjön a lassú növekedési ciklusból.

Az euróövezeti jegybank (ECB) és az amerikai Federal Reserve likviditásinjekciói oldották ugyan a finanszírozási feszültségeket, és ennek nyomán élénkült a felzárkózó európai térségbe irányuló tőkebeáramlás, azonban a régió gazdasági növekedési üteme a fenntartható euróövezeti növekedés hiányában várhatóan nyomott marad - áll a Fitch pénteki előrejelzésében.

A hitelminősítő megítélése szerint az országcsoport 2012 első felében sokkal rosszabbul teljesített, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban, annak nyomán, hogy az euróövezeti válság intenzívebbé vált és elkezdett kelet felé terjedni.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint, bár a közép- és délkelet-európai gazdaságok szoros euróövezeti kapcsolatrendszere korábban hagyományosan a stabilitás forrásának számított, ezek az országok az idén "keményen a vihar középpontjában találták magukat", és a térség négy országa is - Magyarország, Csehország, Horvátország és Szerbia - egyértelmű recesszióba süllyedt, elsősorban külkereskedelmük euróövezeti kitettsége miatt.

A magyar helyzet

Magyarországgal kapcsolatban a Fitch a pénteki elemzésben felidézte, hogy előző nap a leminősítés lehetőségére utaló negatívról stabilra javította a magyar államadós-osztályzatok kilátását, elsősorban az idei év során mutatott magyar költségvetés-finanszírozási rugalmasság, valamint a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány tartása és az adósságráta-csökkentés melletti kormányzati elkötelezettség miatt.

A Fitch Ratings londoni elemzői megjegyezték ugyanakkor, hogy az állami és a magánszektor magas devizaadósság-állománya és az ehhez kapcsolódó jelentős finanszírozási igények sérülékennyé teszik a magyar gazdaságot a befektetői bizalom esetleges kedvezőtlen irányú változásaitól. A Fitch megerősítette mindazonáltal, hogy most már nem számol új megállapodás létrejöttével a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormány között 2013-ban.

Ugyanerre a következtetésre jutottak az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői. A ház szakértői a globális felzárkózó térség 2013-as kilátásairól összeállított átfogó prognózisukban Magyarországgal kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy a jelek szerint már bezárult az IMF/EU-támogatás megszerzésének lehetősége, két fontos okból.

A ház szerint az egyik ok az, hogy tavasszal esedékessé válik a vezetőváltás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén, és valószínűleg sem az IMF, sem az EU nem mutat majd megállapodási készséget a váltás lebonyolítása előtt.

A Barclays londoni elemzői szerint a másik ok az, hogy a 2014-es választások közeledtével egyre szűkebbé válhat a magyar kormány mozgástere a kompromisszumra a valutaalappal és az EU-val.

A cég szakértői közölték, hogy 2012-re 1,4 százalékos GDP-visszaesést, 2013-ra "nagyon szerény", 0,1 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.12.22 13:51

@bertalaszlo: Főleg ha ön zörgeti állandóan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.12.22 13:42

@waszabi: Nézd nekem semmi bajom Bajnaival: De azt mondják nem zörög a haraszt , ....... de itt nagyon zörög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2012.12.22 10:16

@bertalaszlo: igazán nem szeretném megzavarni tényekkel a tisztánlátásodat, de szerintem utána nézhetnél a tényeknek, mielőtt kösszájon forgó hazugságot tényként használsz. Ha ellenőriznéd, akkor kiderülhetne, hogy Bajnainak mennyi köze volt a Wallis Rt. Bábolnai üzletéhez. Semennyi, ugyanis nem dolgozott a cégnél a bábolnai üzlet idején. Továbbá az is, hogy a Wallis kabátlopási ügybe keveredett ugyan, csak nem ők loptak, hanem az övékét. Ez se mindegy szerintem.
Nem szép dolog a hazugság, de ellenőrizetlenül továbbterjeszteni, az is felelősség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2012.12.21 18:55

"IMF-tárgyalások: szűkülhet a kormány mozgástere"

Valóban, konvergál a nullához. De szerencse, hogy a kormányban fel se merült, hogy megállapodna az IMF-fel mivel akkor nem tudná folytatni az államosítást.

Tavasszal pedig elhúz az a "csúnya" Simor is és végre dőzsöl a kormány.
Legfeljebb azt mondja, hogy a Bajnai volt, aki tönkretette az MNB-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.12.21 18:39

@labandy: Bajnai már a spájzban van


Liba ólból a spájzba? Gondolom ismerős a járás, mivel a padláson már jártak!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html