Tavaly év végén az IMF és a román hatóságok 2,2 százalékos növekedést vetítettek előre. Azóta a román hatóságok jelezték, hogy a jó gazdasági eredményeknek köszönhetően a növekedés meghaladhatja a tervezettet, de nem módosították a hivatalos várakozáson.

Az IMF bukaresti küldöttsége nem jutott megállapodásra csütörtökön Romániával a társadalombiztosítási járulék tervezett csökkentéséről. A román kormány az IMF jóváhagyása nélkül akarja mérsékelni októbertől a munkáltatói tb-járulékot. Erről jövő héten törvénytervezetet fogad el és terjeszt a parlament elé.

A washingtoni pénzintézet ezzel kapcsolatos álláspontjáról kibocsátott közlemény szerint - amelyben a gazdasági növekedésre vonatkozó legújabb adat is szerepelt - a román hatóságokkal folytatott tárgyalások építő jellegűek voltak. Ugyanakkor megállapítják, "bizonyos kérdések megoldatlanok maradtak". Az IMF megerősítette, hogy a tárgyalások folytatódnak, de nem közölte, mikor jön Romániába újból az IMF-delegáció.

Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy novemberben tér vissza Románia nemzetközi hitelezőit képviselő szakértői testület, amely főként a jövő évi román költségvetés tervezetre lesz kíváncsi.