IMF: a hiánycsökkentés jelenti a legnagyobb kockázatot

A világgazdaság mérsékelt ütemben föllendül, habár vannak kockázatok a középtávú költségvetési konszolidáció szüksége miatt - vélte az IMF vezérigazgató-helyettese.
MTI-Eco, 2010. szeptember 5. vasárnap, 12:55
Fotó:

A Húszak (G20) pénzügyi vezetőinek dél-koreai értekezlete előtt John Lipsky azt mondta, hogy "kétségkívül vannak kockázatok és kihívások, de a dolgok nagyjából az előrejelzéseinknek megfelelően alakulnak". A kockázatok között a Nemzetközi Valutaalap (IMS) első vezérigazgató-helyettese fő helyen említette, hogy a kormányok tervezetten abbahagyják a gazdaság költségvetési-pénzügyi támogatását, és csökkentik az államháztartási hiányokat.

Az IMF júliusban 4,6 százalékra javította a világgazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését az áprilisban jósolt 4,2 százalékról. A jövő évre szóló előrejelzését változatlanul hagyta 4,3 százalékon. Az IMF becslése szerint a világgazdaság összteljesítménye tavaly átlagosan 0,6 százalékkal csökkent a 2008-as, 3 százalékos növekedés után.

A Húszak november 11-12-én tartják legközelebbi csúcsértekezletüket a dél-koreai fővárosban, Szöulban. A témák között lesz a nemzetközi pénzügyi szabályozás és a világgazdaság egyensúlyos és fenntartható növekedésének kérdésköre.

HOZZÁSZÓLÁSOK