IMF: a magyar példát követné Szerbia

Szerbiának pénzre nincs szüksége, de a befektetők bizalmának erősítése érdekében elővigyázatossági hitelmegállapodást szeretne kötni az IMF-fel.
Barabás T. János, 2013. április 24. szerda, 10:54
Fotó: Napi.hu

Kívánatos a Nemzetközi Valutaalap jelenléte Szerbiában, és a legjobb az volna, ha sikerülne egy legalább három évre szóló elővigyázatossági hitelmegállapodást kötni - nyilatkozta Washingtonban Jorgovanka Tabakovics, a belgrádi jegybank kormányzója az IMF és a Világbank képviselőivel folytatott találkozói után a Tanjug hírügynökségnek. Mint mondta, az ország fizetési mérlege és tartalékai nem teszik szükségessé hitel felvételét, inkább tanácsadó és ellenőr kell az országnak.

A biztonsági háló azt bizonyítaná, hogy Szerbia olyan ország, ahol szívesen fogadják a külföldi befektetéseket, és ahol stabil, kiszámítható gazdasági körülményeket hoznak létre - idézte a B92 belgrádi rádió. Biztosítani szeretném állampolgárainkat és hitelezőinket: tisztában vagyunk nemcsak azzal, hogy államadósságunk nagysága túllépte a jogilag előírt határt, de azzal is, hogy most nekünk kell biztosítani ennek törlesztését. Ezért elsődleges feladatunk olyan gazdaság létrehozása, amelynek külkereskedelmi mérlege pozitív, és így képes az adósságszolgálatra, mind a kamatok, mind a tőke törlesztésére - mondta Tabakovics.

A makrogazdasági stabilitás elérésének és az országkockázati mutató csökkenésének köszönhetően idén várhatóan elérik az 1 milliárd eurót a külföldi tőkebefektetések. Az átlagos havi infláció az elmúlt öt hónapban 0,1-0,2 százalékra lassult, így a jegybanki célszámot októberre elérheti. Márciusban az infláció éves mértéke 11,2 százalékos volt. Mint a jegybankelnök megjegyezte, a jelenleg 11,75 százalékos kamat csökkentésére csak ennél jóval alacsonyabb értéknél kerülhet sor. A valutatartalék 11,8 milliárd euró, ami biztosítja az ország külső fizetőképességét. A bank ezt a pénzt kizárólag az adósságszolgálatra és a valutapiac zavartalan működésének biztosítására használja fel.

Az IMF tárgyaló delegációja május 8-án érkezik Belgrádba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.04.24 16:54

Az oroszokkal a hátukban könnyebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.04.24 12:59

Nehéz út lesz ...,szegény lerombolt Délvidék...93 év a Fél- Balkánon..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html