Kívánatos a Nemzetközi Valutaalap jelenléte Szerbiában, és a legjobb az volna, ha sikerülne egy legalább három évre szóló elővigyázatossági hitelmegállapodást kötni - nyilatkozta Washingtonban Jorgovanka Tabakovics, a belgrádi jegybank kormányzója az IMF és a Világbank képviselőivel folytatott találkozói után a Tanjug hírügynökségnek. Mint mondta, az ország fizetési mérlege és tartalékai nem teszik szükségessé hitel felvételét, inkább tanácsadó és ellenőr kell az országnak.

A biztonsági háló azt bizonyítaná, hogy Szerbia olyan ország, ahol szívesen fogadják a külföldi befektetéseket, és ahol stabil, kiszámítható gazdasági körülményeket hoznak létre - idézte a B92 belgrádi rádió. Biztosítani szeretném állampolgárainkat és hitelezőinket: tisztában vagyunk nemcsak azzal, hogy államadósságunk nagysága túllépte a jogilag előírt határt, de azzal is, hogy most nekünk kell biztosítani ennek törlesztését. Ezért elsődleges feladatunk olyan gazdaság létrehozása, amelynek külkereskedelmi mérlege pozitív, és így képes az adósságszolgálatra, mind a kamatok, mind a tőke törlesztésére - mondta Tabakovics.

A makrogazdasági stabilitás elérésének és az országkockázati mutató csökkenésének köszönhetően idén várhatóan elérik az 1 milliárd eurót a külföldi tőkebefektetések. Az átlagos havi infláció az elmúlt öt hónapban 0,1-0,2 százalékra lassult, így a jegybanki célszámot októberre elérheti. Márciusban az infláció éves mértéke 11,2 százalékos volt. Mint a jegybankelnök megjegyezte, a jelenleg 11,75 százalékos kamat csökkentésére csak ennél jóval alacsonyabb értéknél kerülhet sor. A valutatartalék 11,8 milliárd euró, ami biztosítja az ország külső fizetőképességét. A bank ezt a pénzt kizárólag az adósságszolgálatra és a valutapiac zavartalan működésének biztosítására használja fel.

Az IMF tárgyaló delegációja május 8-án érkezik Belgrádba.