IMF: a reformok nem képezik alku tárgyát Görögországban

Több területen is elmaradást tapasztalt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Görögországnak nyújtott kedvezményes hitelért cserébe vállalt intézkedésekkel kapcsolatban, közölte a nemzetközi pénzügyi szervezet csütörtökön.
MTI-Eco, 2012. július 12. csütörtök, 19:58
Fotó: Napi.hu

Az IMF attól elzárkózott, hogy az Athénnal kötött megállapodást teljes egészében újratárgyalják, de nyitott bármilyen ötletre azzal kapcsolatban, hogyan érjék el az abban lefektetett fő célokat.

Gerry Rice, az IMF külkapcsolati igazgatója, szóvivője sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a szervezet küldöttsége befejezte előzetes tárgyalásait az új görög kormánnyal. Gerry Rice úgy vélte: világos, hogy a görög gazdaság újabb nagyon nehéz periódust él át. Elmondta, hogy a megszorításokat tartalmazó intézkedéscsomag céljai nem változhatnak.

Kifejtette: az államháztartási hiány csökkentése, a gazdasági növekedés megindítása, az ország versenyképességét szolgáló kiadáscsökkentések és reformok nem képezik alku tárgyát, az IMF arról viszont hajlandó egyezkedni, hogyan teljesítse Athén ezeket az elvárásokat. Gerry Rice szerint egyelőre még korai arról beszélni, mely intézkedéseken kell, vagy lehet változtatni.

"Egyelőre bizonyos célok teljesültek, bizonyos célok pedig nem, egyes esetekben pedig még nem áll rendelkezésre elég adat, és időre van szükség ahhoz, hogy lássuk a teljes képet" - magyarázta Gerry Rice.

A jobbközép konzervatív Antonisz Szamarasz miniszterelnök haladékot kért Görögország hitelezőitől a mentőcsomaggal szemben támasztott elvárások, a megszorítások teljesítésére. Emellett azt is szeretné elérni, hogy Athénnak ne kelljen további olyan intézkedéseket végrehajtania, amelyek növelnék a munkanélküliséget. A kormányfő szerint ezek ugyanis tovább mélyítenék a görög gazdaság recesszióját, és tovább akadályoznák az ország talpra állását.

A Görögországnak hitelező trojka, az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság küldöttsége július 24-én folytatja tárgyalásait Athénban. Görög kormánytisztviselők csütörtökön úgy nyilatkoztak, Athén mindaddig semmilyen feltétel újratárgyalását nem fogja kérni, míg nem bizonyította hitelességét azzal, hogy behozza a lemaradásokat és teljesíti a reformokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK