Az IMF értékelésében kiemeli, hogy Írország a vállalat reformlépések teljesítésében "erősen kezdett". Hangsúlyozza, valamennyi, az első és második felülvizsgálat idejére vállalt célszámot teljesítette és egy kivételével, a strukturális intézkedéseket is meglépte. Ennek értelmében a GDP-arányos kumulált elsődleges költségvetési hiány december 31-én 14,7 százalék, március 31-én 6,3 százalék volt a mentőcsomagban vállalt 15,8 és 7,9 százalékhoz képest. A központi költségvetés nettó adósságállománya az előző év végén 81,7 százalék, március végén 88,5 százalék volt, rendre kevesebb a célszám 83,6 és 92,1 százaléknál. Az egyetlen mulasztást, a banki tőketartalék-ráták növelésére vonatkozó kötelezettségvállalást a pénzügyminisztérium a februári választások miatt halasztotta el.

A valutaalap számításai szerint az ír költségvetési hiány 2011-ben a GDP 10,6 százaléka lesz. Az ír államháztartás finanszírozási igénye 38,5 milliárd eurót tehet ki, amelyet az EU/IMF hitelből fedez majd a szigetország. A GDP-arányos bruttó államadósság elérheti a 96,2 százalékot, ami alacsonyabb a korábban tervezett 98,9 százaléknál. Az ír államadósság pályája 2013-ben 120,1 százalékon tetőzhet, miközben a strukturális költségvetési hiány 2014-ben érheti el a 3,0 százalékot.

Az IMF jelentésében arról tájékoztat, hogy az áprilisi vizsgálat középpontjában a bankszektor reformja és a pénzügyi konszolidáció volt. Az ír kormány március végén jelentette be az államosított bankrendszer átalakításáról szóló terveit. Ennek megfelelően két nagyobb bankot hoznának létre: az elsőt a Bank of Ireland alapjaira helyeznék, míg a másodikat az Allied Irish Bank és az EBS Building Society összevonásával alakítanák ki. A valutaalap kiemelte, hogy valamennyi, az ország segélyezésében érintett nemzetközi intézmény üdvözölte a bejelentett lépéseket.

A konszolidációs program kockázatait értékelve az IMF megjegyzi, hogy a lassabb növekedési kilátások, a magasabb munkanélküliségi ráta,az újabb hitelminősítői lefokozások, illetve az euróövezeti válság újabb fejleményei az ír államkötvény-hozamok emelkedéséhez vezetett és ez hátráltatja a szigetország, államadósságának önálló, piaci finanszírozására irányuló törekvéseit.

A valutaalap a bankreform időben történő végrehajtását javasolja és hangsúlyozza: a bankszektor helyreállítása kulcsfontosságú a növekedés beindításához. "Ezt a fiskális konszolidációval és a strukturális reformokkal összhangban kell meglépni annak érdekében, hogy elejét vegye a szükséges költségvetési kiigazítás végrehajthatósága és a növekedési kilátások miatti aggodalmaknak" - írja jelentésében a nemzetközi szervezet.

Az IMF decemberben 22,5 milliárd euró kölcsönfolyósításról döntött az Írországot segítő 85 milliárd euró összértékű nemzetközi mentőcsomag keretében. Az első felülvizsgálatot a február végi országgyűlési választások miatt a másodikkal összevontan, április 5. és 15. között folytatta le a valutaalap.