Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ország fiskális sebezhetőségét és a helyi tartományok hitelállománya jelentette kockázatokat boncolgató, 29 oldalas tanulmány szerint a tartományi adósság 2012 végén a bruttó hazai termék (GDP) 45 százalékát tette ki. Ez magasabb a kínai kormány által hivatalosként kezelt adatnál, amely az éves GDP 30 százaléka körülire teszi az értéket.

Az IMF szerint ez azt is jelenti, hogy a véltnél pénzügyileg sebezhetőbb Kína, és a korlátozottabb mozgástér miatt az eddig gondoltnál inkább ki van téve makrogazdasági sokkoknak. Ugyanakkor az IMF azt is hangsúlyozza: a tartományi hitel nagysága továbbra is kezelhető keretek között marad. Ezt a stressztesztek és a valutaalap által elvégzett fenntarthatósági elemzések is alátámasztják - húzzák alá a szakértők.

A kínai döntéshozók előtt álló legnehezebb feladat az - írja a jelentés -, hogy a helyzet kezelését segítő, átfogó rendszert állítson fel, gondoskodjon az állomány növekedésének megállításáról, ezzel egy időben pedig a meghirdetett szociális és infrastrukturális projektek finanszírozását is biztosítsa.

A svájci UBS bank hongkongi részlegének elemzői által az MTI-hez eljuttatott korábbi jelentése szintén az állomány kezelhetőségét hangsúlyozza, ezzel egy időben a trendeket elemezve figyelmeztet: a veszély forrását Kína esetében nem az állomány nagysága, hanem annak növekedési üteme jelenti. A tartományi hitelállomány a tavaly jelentős mértékben megnőtt, ami a gazdaság általános lassulásának, a pénzügyi környezet romlásának, a helyi vezetés csökkenő bevételeinek tudnak be a szakértők. Az adósság növekedése mellett kifejezett veszélyt jelent az is, hogy a hitelfelvétel egyre inkább a hivatalos bankrendszeren kívülre tolódik, vagyis egyre átláthatatlanabbá, így pedig szabályozhatatlanná válik a rendszer. A hitelállomány jelenlegihez hasonlóan gyors növekedési üteme fenntarthatatlan, annak megregulázására további intézkedések szükségesek - hangzik az UBS mellett az amerikai Bank of America Merrill Lynch, a japán Nomura elemzőintézetek és a gazdasági szakemberek többségének egyöntetű véleménye.

A problémával a kínai döntéshozók tisztában vannak, annak megoldása a december közepén megrendezett, rendes éves gazdasági munkakonferencia központi kérdése.