IMF: mérsékelt és egyenlőtlen a globális növekedés

Bár a 2008-as gazdasági válságból való kilábalás folytatódik, a globális növekedés üteme mérsékelt és egyenlőtlen, középtávon pedig egyre nagyobb kihívássá válik a növekedési képesség csökkenése - közölte szombati nyilatkozatában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Kormányzótanácsának tanácsadó testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC).
MTI-Eco, 2015. április 19. vasárnap, 00:10
Fotó: Reuters

Bár a fejlett országok növekedése erősödött, a fejlődő világban - amely a globális növekedés nagy részéért felel - a nyersanyagárak és az export visszaesése miatt mérséklődött a kibocsátás és romlottak a kilátások - áll az IMFC által a 188 tagország képviseletében kiadott nyilatkozatban. Az IMFC értékelése szerint az olajárcsökkenésnek világszinten pozitív gazdasági hatása van, az országok szintjén azonban eltérőek annak hatásai.

Kockázati tényezőt jelent a világgazdaságra nézve a valutaárfolyamok és eszközárak jelentős ingadozása, az egyes országokban tapasztalható alacsony infláció, a nagy államadósság és a geopolitikai feszültségek. A globális egyenlőtlenségek ugyan csökkentek az előző évekhez képest, de a kereslet további élénkítésére van szükség - áll a nyilatkozatban.

Ez utóbbi megállapítás megfigyelők szerint azon amerikai aggodalmakat tükrözi, miszerint Németországnak csökkentenie kell túlságosan nagy fizetésimérleg-többletét. Az IMFC nyilatkozata - a G20 korábbi közleményéhez hasonlóan - mély elégedetlenségének adott hangot, amiért továbbra is késik az IMF kvóta- és döntéshozatali reformja, amelyet a Szöulban 2010-ben elfogadott megállapodás értelmében 2014 januárjáig le kellett volna zárni. A nyilatkozat felszólította az Egyesült Államokat, hogy ratifikálja a reformot.

A reform lényege az, hogy az IMF hatalmi viszonyainak az átrendezésével a világgazdaság tényleges erőviszonyai kapnak hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy az egyre nagyobb gazdasági erőt képviselő országok, így például Kína és India tényleges gazdasági erejüknek megfelelően vehetnek részt a szervezetben. Az Egyesült Államok kongresszusa nem hagyta jóvá a reformot, elsősorban azért, mert azzal megszűnne Washington szavazati arányokból fakadó vétójoga a szervezetben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.04.19 19:36

a gdp reálnövekedése csak akkor értékelhető, ha a lakosság változását is figyelembe vesszük, mert az egy főre jutó a lényeg, nem az össz.

hiába nő a kínai, indiai vagy a brit, ha a lakosságuk növekedése nagyobb, tehát az egy főre jutó reál gdp csökken.

kelet-európában fordított a helyzet, a tömeges kivándorlás miatt zuhan a népesség, tehát már az is komoly gdp/fő növekedést jelent, ha a gazdaság stagnál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.04.19 14:25

@Caleidos: aztán csodálkoznak meg dühöngenek, hogy már fél világ csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális és Fejlesztési Bankhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Caleidos, 2015.04.19 08:23

,,A reform lényege az, hogy az IMF hatalmi viszonyainak az átrendezésével a világgazdaság tényleges erőviszonyai kapnak hangsúlyt. ...Az Egyesült Államok kongresszusa nem hagyta jóvá a reformot, elsősorban azért, mert azzal megszűnne Washington szavazati arányokból fakadó vétójoga a szervezetben."

A világrend felépítése két mondatban: Az IMF diktál a világ országaiban, miközben az IMF sorsa az USA szenátusának kezében van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html