IMF: nem kell több élénkítés az orosz gazdaságnak

Nincs többé szüksége gazdaságélénkítésre Oroszországnak az IMF szerint.
NAPI, 2010. június 15. kedd, 18:00
Fotó:

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) állásfoglalása szerint itt az ideje, hogy az ország elkezdje befejezni a fiskális élénkítést és várni annak jövő évi eredményeit.

A Nemzetközi Valutaalap ugyanakkor 4,25 százalékra felfelé módosította Oroszország idei növekedési előrejelzését, az eddigi 4 százalékról. A 6 százalékos inflációs becslést pedig továbbra is érvényben tartja.

Az IMF becslése szerint az orosz államháztartási hiány a GDP 5,9 százaléka lesz az idén, miközben a hivatalos kormányzati előrejelzés 5,4 százalék.

Az IMF oroszországi missziójának vezetője szerint az oroszországi élénkülés elsődleges motorja a fogyasztás. Paul Thomsen arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció jóval meghaladhatja az idén a 6 százalékot, ha a közszférában tervezett intézkedéseket - így az egészségügyi, a nyugdíj- és a szociális reformot - pénzügyileg nem teszik életképessé.

Az IMF egyúttal arra szólított fel, hogy Oroszország hagyjon fel a költségvetés sorozatos felülvizsgálatával. Moszkva a múlt hónapban vonta revízió alá az idei költségvetést, de egy újabb felülvizsgálatot már az őszre is kilátásba helyezett.

HOZZÁSZÓLÁSOK