IMF: sokat kell még dolgoznia Romániának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Romániának gyorsítania kellene a szerkezeti reformok ütemét és az európai uniós pénzek felhasználását - jelentette ki Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője.
MTI, 2014. május 29. csütörtök, 13:34
Fotó: Reuters

A szakember egy bukaresti konferencián kijelentette, Románia gazdasága az idén újból eléri azt a szintet, amelyen a nemzetközi gazdasági válság előtt volt, de a visszaesés behozása lassúbb ütemű mint más országok esetében, amelyeket szintén keményen sújtott a gazdasági válság - idézte Tolosát a Mediafax román hírügynökség. A román bruttó össztermék értéke 2008-ban, a nemzetközi gazdasági válság előtt mintegy 140 milliárd dollár volt.

Tolosa felidézte, hogy Romániának a tavalyi 3,5 százalékos GDP-növekedése az egyik legjobb teljesítmény a régióban, csak Lettországnak volt nagyobb növekedése, de ennek az ütemnek a tartásához gyorsítani kell a szerkezeti reformok és az uniós pénzek felhasználásának ütemét. Románia eddig mintegy 35 százalékát hívta le a rendelkezésére bocsátott, mintegy 34 milliárd eurónak a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban. Románia ugyanakkor két év haladékot kapott, így ezen az arányon még javíthat.

Guillermo Tolosa a román gazdaság sérülékeny pontjaként említette, hogy a GDP mintegy 6 százalékát adó mezőgazdaság túl nagy mértékben ki van szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, ezért emiatt évről-évre túl nagy ingadozás tapasztalható az ágazat teljesítményében. Tolosa szerint a gyengén fejlett infrastruktúra, és az állami vállalatok alacsony hatékonysággal való működtetése is visszahúzza a gazdaságot. Ugyanakkor jó lehetőségek rejlenek az exportban és a román energetikai iparban - magyarázta az IMF képviselője.

Románia eddig három többoldalú nemzetközi hitelszerződést kötött az IMF szervezésében, a jelenlegi 2015-ben jár le, de nem áll szándékában újabbat kötni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbbajobbb, 2014.05.29 13:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2014.05.29 13:40

magyarul: el kell adni miharabb a Monopol helyzetben levo szolgaltatokat, ahol majd a fillerekert befekteto kulfoldi toke par ev alatt folyamatos aremelessel nehany ev alatt duplaja penzt visz ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html