IMF: U-alakú fellendülés lesz Amerikában

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Horst Koehler egy szerdai interjújában kijelentette: az Egyesült Államoknak várhatóan nem kell mély recesszióval szembenéznie, ám a gazdasági fellendülés inkább lassan, mint gyorsan következik be.
Szegő Iván Miklós, 2001. április 18. szerda, 11:30
Fotó:

Nem számítok arra, hogy a lassulás Amerikában mély recesszióba torkollik - mondta Koehler a német Capital magazinnak. A vezérigazgató hozzátette, hogy az USA gazdasága gyorsabban és nagyobb mértékben lassult le, mint ahogyan azt néhány hónappal ezelőtt várták. Azt is megjegyezte, hogy a fellendülés előreláthatólag vontatottabb lesz, vagyis a mutatók inkább U-alakúak lesznek, minthogy egy gyors le- és felfutást formázó V-alakú görbét rajzolnának fel.
Koehler szerint a tőzsdék is elérték - de legalábbis megközelítették - mélypontjukat, mindazonáltal figyelmeztetett arra, hogy az amerikai gazdaságról érkező hírek igencsak vegyesek. Koehler megismételte felhívását, amelyet az Európai Központi Bankhoz (ECB) címzett, s amelynek értelmében az ECB-nek csökkentenie kellene a kamatlábakat. Koehler szerint ezzel nem csupán az európai gazdaságot lendítené fel a bank, hanem a világgazdaságnak is újabb lökést adna.
Koehler szerint az euró hosszabb távon egyenrangú ellenfele lehet a dollárnak, ám ez nem egy-két éven belül, hanem inkább 5-10 éves távlatban valósulhat meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK