BUX
38482

IMF: válságról válságra bukdácsol az euróövezet

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője szerint túl lassú az euróövezeti válság kezelése, és átfogó megoldás kidolgozása helyett csak az egymás után kigyúló tüzek eloltásával törődnek a 16 országból álló zónában.

MTI-Eco, 2010. december 7. kedd, 18:04

Dominique Strauss-Kahn kedden Athénban elmondta: Nem az a jó, ha minden egyes válságba jutott országnak külön orvosságot keresünk. Átfogó, egységes megoldást kell találni az államadósság-problémára.

A tavaszi görög válság kezelésére az euróövezeti tagállamok az IMF közreműködésével 110 milliárd eurós programot állítottak össze. Ezt követően létrehozták az ideiglenesnek szánt európai pénzügyi stabilitási eszközt (EFSF), amely az IMF 250 milliárdos támogatásával együtt 750 milliárd euróval gazdálkodik, majd az ír válság elmélyülése miatt újabb, 85 milliárd eurós csomagot állítottak össze.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfői, és a huszonhetek pénzügyminisztereinek keddi brüsszeli tanácskozásán nem sikerült áttörést elérni az egységes és állandó válságkezelési mechanizmus ügyében, közben pedig az állampapírpiacon a befektetők attól tartanak, hogy rövidesen Portugália és akár Spanyolország is segítségre szorulhat.

Strauss-Kahn szerint azonban az euróövezet jövője nincs veszélyben. A helyzet ugyan súlyos, de "az unió megoldja a problémákat, csak időre van szüksége, mert fejleszteni kell az intézményeket, hogy gyorsabban tudjanak reagálni. Az uniós intézményeket nem válságkezelésre tervezték, sokkal békésebb időkből származik valamennyi" - mondta az IMF vezetője.

Dominique Strauss-Kahn athéni tárgyalásain támogatta a 110 milliárd eurós görög hitel futamidejének meghosszabbítására vonatkozó elképzeléseket. Az eredeti megállapodás szerint a kölcsön 2013 közepéig hívható le, törleszteni pedig 2016-ig kell. Az új terv szerint a törlesztési idő egészen 2021-ig kitolódna, Görögország viszont cserébe nagyobb kamatot fizetne.

Az unió részéről nincs akadálya a megállapodás módosításának, elviekben már meg is hozták a döntést - hangsúlyozta előző nap José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Számos tagállamban, például Németországban viszont törvényhozási hozzájárulás is szükséges a görög hitel meghosszabbításához, így még hónapokig eltarthat, mire sikerül tető alá hozni az új megállapodást - írta összefoglalójában az AP amerikai hírügynökség.