Immunhiányos betegeknek is fejlesztenek koronavírus-oltást

A végéhez közeledik a klinikai vizsgálata annak az alternatív koronavírus-oltásnak, amivel immunhiányos emberek is megóvhatják magukat a koronavírus-fertőzéstől - írja az Euronews.
Szabó Dániel, 2020. november 21. szombat, 17:51
Fotó: Pixabay

Olyan vakcinát fejlesztettek ki egy amerikai covid-beteg antitestjetiből, amely a hagyományos oltásokkal nem ellátható, legyengült immunrendszerű betegeket is megvédené a fertőzéstől. Hamarosan véget ér az AstraZeneca védőoltásának klinikai tesztje, melyben 5000 önkéntes vett részt - számolt be a BBC-re hivatkozva a hírcsatorna.

Az első vizsgálatok alapján az előzetes kezelés eredményei ígéretesek, így könnyen lehet, hogy megvédhetők lesznek például a kezelést kapó rákbetegek is az infekciótól.

"Roppant fontos, hogy senkit sem hagyjunk magára a koronavírus elleni harcban" - hangoztatta Kate Bigham, a brit covid-különítmény vezetője a fejlesztés kapcsán.

A hagyományos oltások közül a legelőrehaladottabb állapotban a Pfizer vakcinája van, amely az eddigi eredmények alapján 95 százalékos védettséget biztosít a koronavírus-ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK