Nagy vitát kavar a magyar találmány, az immunitás-útlevél

Kevesek figyelmét keltette fel eddig, hogy van a magyar határzár alól egy olyan kivétel, amelyet sehol a világon máshol nem alkalmaznak. Legalábbis eddig így volt, mert az izlandi kormány hasonló intézkedés bevezetésére készül anélkül, hogy tudott volna a magyar szabályról.
Komócsin Sándor, 2020. december 7. hétfő, 19:14
Fotó: Getty Images

A Magyarország déli határán felhúzott pengés drótkerítés, amelyet a bevándorlók és a menekültek távol tartására építettek nem azt sejteti, hogy az ország barátsággal várja az érkezőket, ám úgy tűnik, vannak olyanok, akik kivételnek számítanak - kezdi pikírt megjegyzéssel a CNN egy különös magyar járványügyi szabályt elemző cikkét. Ennek lényege, hogy az érkezőknek egy dolgot kell bizonyítaniuk, hogy szabadon beléphessenek Magyarországra, azt, hogy átestek a koronavírus-betegségen.

A szeptember elején bevezetett határátlépési korlátozások között akad egy kivétel, amely úgy szól, hogy aki bizonyítani tudja, hogy felépült a koronavírus-betegségből, azaz rendelkezik egy pozitív és egy negatív teszttel is az elmúlt hat hónapból, az beléphet az országba. Már neve is van ennek a szabályozásnak, úgy hívják, hogy immunitás-útlevél. A kérdés, amit a szakértők feltesznek az, hogy a vírus legyőzése egyszer valóban kellő immunitást biztosít-e, azaz kizárja-e, hogy az illető ne legyen újra fertőző és megfertőzhető.

Hüm-hüm, de azért mégis

Elméletileg lehetséges, hogy valaki, aki hordozza az antitesteket a vírus ellen, mégsem védett a fertőzéssel szemen - mondja Ania Wajnberg New York-i orvosszakértő. Ugyanakkor azt hiszem, hogy aki pozitív antitesttesztet produkál, az egy időre védett a vírus támadásával szemben - teszi hozzá. Wajnberg az egyik társszerzője egy 30 ezer gyenge vagy közepes erősségű koronavírus-betegségen átesett személy vizsgálatán alapuló tanulmánynak, amely azt találta, hogy az ilyen emberek 90 százaléka több hónapra vagy még hosszabb időre elegendő antitesttel rendelkeznek.

Ez arra utal, hogy kicsi a kockázata annak, hogy akik az immunitás-útlevéllel lépnek be Magyarországra, azok megfertőződnek vagy megfertőznek másokat. Figyelembe kell venni azonban, hogy a tudósok egyelőre nem jutottak konszenzusra arról, milyen hosszú lehet a koronavírus-fertőzés elleni immunitás. Ezzel együtt a kutató orvos észszerű ötletnek tartja, hogy az országhatárokat az immunitás-útlevél szabálya alapján nyissák meg fokozatosan.

Izlandban újra feltalálták a magyar találmányt

Izland vezető virológusa, Thorolfur Gudnason talán az említett jelentés tudatában hasonló következtetésre jutott, mint a magyar szabályalkotók, bár elmondása szerint nem tudott a magyarországi szabályozásról. Szerinte az immunitás-útlevél elég biztonságos, ha nem is kínált 100 százalékos megoldást. Ezért Izlandon december 10-étől bevezetik a szabályt, azzal a kiegészítéssel, hogy aki fél éven belül egy pozitív és egy negatív koronavírus-teszt birtokába jutott, annak maszkot sem kell hordania a mindennapi életben.

A szigetország kormánya tárgyalásokat kezdett a többéi észak-európai országgal, hogy viszonossági alapon tegyék ugyanezt, ám Thorolfur elmondása szerint nem jutottak eredményre. Ezért nem számít arra, hogy a közeljövőben legalább Európának ebben a régiójában általánosan elfogadott lesz az immunitás útlevél.

Fejre állított következtetés

A CNN érdeklődött a magyar kormánynál a különleges kivételes szabályról, ám nem kapott érdemi választ. Így nem tudták meg vannak-e pozitív vagy negatív tapasztalatok ezzel kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) áprilisban - amikor még jóval kevesebbet tudott a világ a koronavírusról - eltanácsolta a világ kormányait az immunitás-útlevél bevezetésétől. Nincs bizonyíték arra, hogy az antitestek megvédenek a második fertőzéstől - érveltek fél évvel ezelőtt -, és a CNN-nek megerősítették, hogy nem változott az álláspontjuk.

Furcsa következtetésre jutott néhány szakértő. Szerintük az immunitás-útlevél arra ösztönzi az egyébként egészséges embereket, hogy tegyék ki magukat a fertőzésnek, mert így nyílhat meg a lehetőség előttük az utazásra. Mások szerint etikailag kifogásolható, mivel jutalmazza azokat az embereket, akik felelőtlenségük miatt estek át a koronavírus-betegségen.

Az Európai Bizottság a szeptemberi bevezetéskor a schengeni szabad utazás joga miatt is elővette a kormányt, de végül nem lépett fel a magyar határzár ellen. Orbán Viktor miniszterelnök akkor azzal indokolta a bezárkózást, hogy a járvány második hulláma a szakértők szerint a behurcolás eredménye, vagyis a nyáron külföldre utazó magyarok terjesztették el újra a betegséget.

Divatba fog jönni

Ugyanakkor borítékolható, hogy az immunitás-útlevél divatba fog jönni, amikor elterjed a vakcina. A világ légi közlekedési vállalatainak szervezete, az IATA ugyanis azzal akar lendületet adni az ágazat talpra állásának, hogy a világ országai nyissák meg a határaikat azok előtt, akik igazolják, hogy megkapták a koronavírus-oltást. Ha ezt elfogadják, akkor azok előtt sem zárhatják le a repülőtéri beengedő kapukat, akik azért nem kérnek oltást, mert átestek a betegségen.

Wajnberg úgy gondolja, hogy elvileg helyénvaló ugyanúgy kezelni az oltással rendelkezőket, mint azokat, akik túl vannak a koronavírus-fertőzésen, ám a gyakorlatban nem ilyen egyszerű a helyzet. Szerinte az utóbbi bizonyítékául csak a jó minőségű ELISA módszerű szerológiai (vérvételi) tesztet szabadna elfogadni, amelyet ők is használnak a laboratóriumukban. Van abban ráció, hogy ne kapjanak oltást, akik testében erőteljesen jelen vannak az antitestek, ám nehéz ügy ezt gyakorlatilag is kimutatni - mondja a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.12.08 09:55

Mondjuk, ha következetesen továbbviszik ezt az idiótaságot, hogy mi van, ha hátha mégis esetleg talán újra elkapja és újra fertőz, akkor itt akárhány oltás, meg akárhány gyógyult lesz, még 1000 évig maszkolás lesz, meg korlátozások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2020.12.08 08:05

"A Magyarország déli határán felhúzott pengés drótkerítés, amelyet a bevándorlók és a menekültek távol tartására építettek nem azt sejteti, hogy az ország barátsággal várja az érkezőket"

Aham. Miért is kéne babusgatni az illegálisan érkezőt?
Használja az erre a célra kiépített határátkelőhelyeket, mint minden civilizált ember. Vesse alá magát az érvényes menekültügyi szabályoknak, ha tényleg menekült. Ha meg kamuzó, akkor maradjon otthon és eméssze a sivatagi homokot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

villam64, 2020.12.08 06:57

Már leírtam, hogy felesleges ostobaság karanténba tenni a gyógyult embereket. Ezek már védettek, és az újabb vírus támadásra is védettek, tehát kicsi a valószínűsége a fertőzés továbbadásának. Tesztelni. Tesztelni. Tesztelni. Én az antitestekre is tömeges tesztelést javaslok, mert így tömegek lennének alkalmasak donornak, és meg lehetne gyógyítani a vírus fertőzötteket, nem a haláluk után. Azonnal tesztekkel szűrném a krónikus betegeket, és nem karanténba küldeni pozitivitás esetén, hanem azonnal megfigyelt kórházi gyógykezelésre utalnám, hogy a szövődmények ne alakuljanak ki.
Ha valaki ostoba módon nem hisz a gyógyultak időszakos védettségében, akkor az oltásokban sem hisz, mert ugyanaz a kettő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hali-ho, 2020.12.08 01:58

CNN....
Csodálkoztam volna, ha végül nem ezt hozták volna ki.
Mégis, mennyi ember jön ilyen adatokkal az országba? 100? 200?

400 migráns akart átjutni a "csúnya pengés" kerítésen csak a mostani hétvégén. Ők nem jelentenek veszélyt, csak a gyógyult-de-elméletileg-lehet-hogy-fertőzhet beutazó?
Ilyen alapon mindenkit továbbra is karanténban lehetne tartani, aki az országban meggyógyult. Lehet hogy még fertőz, nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2020.12.07 21:48

És miután az ilyen delikvens belépett a magyar határon és megtett 1 métert, a magyar határőr ráüvölt: miért nincs magán maszk!?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html