Az amerikai kongresszus alsóháza (képviselőház) csütörtökre virradóan külön-külön szavazott a demokrata törvényhozók által megfogalmazott két vádpontról. Először 230:197 arányban fogadták el, hogy az elnök felelősségre vonható legyen az első vádpontban, a hatalommal való visszaélés miatt, majd 229:198 arányban megszavazták az eljárás lefolytatását a második vádpontban, a kongresszus akadályozása címén.

A törvényhozók párthovatartozás szerint voksoltak, egyetlen demokrata párti képviselő, a hawaii Tulsi Gabbard szavazott együtt a republikánusokkal.

Trump biztos abban, hogy a szenátus tisztázza őt a vádak alól - hangsúlyozta a washingtoni Fehér Ház szerda esti közleményében, amelyet röviddel az után adott ki, hogy a képviselőház döntött az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) lefolytatásáról.

Az elnöki hivatal arra a szenátusi tárgyalásra utalt, amelyet a képviselőházi voksolás után az impeachment keretében tartanak majd várhatóan január elején. A képviselőházi szavazást a Fehér Ház "az amerikai történelem egyik leggyalázatosabb politikai epizódjának" minősítette. A közleményben Stephanie Grisham szóvivő kiemelte: "a demokraták egyetlen republikánus szavazat és bűncselekményre utaló egyetlen bizonyíték nélkül keresztülnyomták a képviselőházban az impeachment törvénytelen cikkelyeit".

Az Egyesült Államok számára nagyon szomorúnak, de az alkotmányosság szempontjából nagyszerűnek nevezte Nancy Pelosi demokrata párti házelnök azt, hogy a képviselőház megszavazta a Donald Trump elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását.

A házelnök az impeachmentet előkészítő két képviselőházi bizottság vezetőivel, a hírszerzési bizottságot irányító Adam Schiff-fel és az igazságügyi bizottság elnökével, Jerrold Nadlerrel közösen tartott sajtótájékoztatót. Adam Schiff úgy fogalmazott: "most az a kérdés, hogy (Mitch) McConnell szenátor (a szenátus republikánus frakciójának vezetője) lehetővé tesz-e egy tisztességes eljárást a szenátusban".

Trump arra hívta fel támogatóit, hogy jövőre "szavazással küldjék a pokolba" Pelosit. Az elnök szerint a szavazás csupán azt mutatta, hogy a demokrata párti politikusok "mély gyűlölettel és megvetéssel" viseltetnek a szavazók iránt. Trump megjegyezte, hogy egyetlen republikánus törvényhozó sem szavazta meg az impeachment lefolytatását. Hozzáfűzte: az ország "jobban áll", mint valaha, s ő semmi rosszat nem tett.