Indexének további emelkedését várja az Ifo

Az április 90,5 pont után 91,5 pontra emelkedett az Ifo gazdaságkutató nyugat-német vállalatok körében elvégzett felméréséből számolt üzleti bizalmi indexe. A piaci várakozások az IG Metall sztrájkja miatt nagy sávban, 88,5-92 pont között szóródtak, 90,5 pontos konszenzussal. Az Ifo elnöke szerint az index emelkedése a következő hónapokban folytatódik. A hírre az euró mai maximumára, 0,922 dollárra ugrott.
Bana Péter, 2002. május 27. hétfő, 10:16

A jelenlegi feltételek megítélése 77-ről 77,6 pontra kúszott fel, a félévre előretekintőé 104,7-ről 106,1 pontra ugrott. A tekintélyes müncheni gazdaságkutató szerint az index emelkedése főként a feldolgozóipar és a nagykereskedelem optimizmusát tükrözi. Ezzel szemben az építőiparban és a kiskereskedelemben rosszabbodott az üzleti bizalom. Egyelőre nincs hatása az euró erősödésének, és nem lehet felmérni a nehézipari bérmegállapodások következményeit. Az Európai Központi Banknak (ECB) nincs oka kamatot emelni - szögezte le az Ifo elnöke.
A múlt héten közzétett adat szerint az első negyedévben 0,2 százalékkal, a konszenzus kétszeresével bővült a német GDP háromhavi összehasonlításban.

HOZZÁSZÓLÁSOK