Nekiestek a rendőröknek az indiai muszlimok

Tucatnyi halottja és több száz sérültje van az Indiában újból kirobbant lázongásoknak. Donald Trump amerikai elnök hivatalos látogatásának apropóján rengetegen tüntettek az ázsiai ország kirekesztőnek tartott állampolgársági törvénykezése miatt, ami hátrányosan különbözteti meg a muszlim vallásúakat.
Rácz Gergő, 2020. február 26. szerda, 16:47
Fotó: Reuters

A decemberben kezdődött feszültségeteket követően újból lázongások robbantak ki Indiában, ahol az ország ellentmondásos állampolgársági törvénymódosítása miatt csaptak össze tüntetők a rendfenntartókkal. A lázongások során autók égtek ki, tucatnyian meghaltak, a Reuters beszámolója szerint több százan megsérültek.

A feszültség aktuális oka Narendra Modi miniszterelnök kormányának intézkedése, ami amnesztiát  ígér minden illegális bevándorlónak környező országokból, akik nem muszlim vallásúak. A korábban hatályban lévő szabályozás tiltotta az illegális bevándorlók állampolgárrá válását. Ez most megváltozik, azonban a könnyítésből kizárták a muszlim hitűeket.

A mostani lázongás egybeesik Donald Trump amerikai elnök első hivatalos látogatásával Indiában, ahol Modival való tárgyalása során többek között egy kétoldalú kereskedelmi mgállapodás előmozdítását célozzák.

Az indiai kormány elítélte a tüntetéseket, mondván azok célja az ország lejáratása, amikor épp odafigyel a nemzetközi közvélemény Trump látogatása miatt.

A helyzet kezelésére nagyjából 3500 rendőrt és katonát vezéreltek ki. A rendfenntartók bevetettek könnygázt, a helyi beszámolók szerint a sérültek közül többen lőtt sebekkel kerültek kórházba.

HOZZÁSZÓLÁSOK