Háromszor egymás után szerezte meg az első helyet az indiai főváros a legszennyezettebb területek listáján - írja a hvg.hu.

Az IQAir 2020-as globális jelentéséhez 106 országból gyűjtött adatokat. A svájci vállalat az emberi szervezetre káros PM2,5 mennyiségének elemzését végezte el. A PM2,5-ként ismert szállópor a 2,5 mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskéket jelenti, amelyek halálos betegségeket válthatnak ki, egyebek között rákot és szívbetegséget.

QP | Quality Placement

Az indiai fővárosban tavaly a PM2,5 éves koncentrációja köbméterenként 84,1 mikrogramm volt, ami több mint kétszerese a pekingi 37,5-nek. A kínai főváros a világ 14. legszennyezettebb városa lett a listán. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet délkelet-ázsiai szárnyának és az IQAir-nek egy nemrég megjelent tanulmánya alapján becslések szerint 54 ezer idő előtti halálesetet okozott a légszennyezés 2020-ban Újdelhiben.

Bár a 20 millió lakosú Delhi lakosai nyáron a valaha volt legtisztább levegőt lélegezhették be a korlátozásoknak köszönhetően, télen a levegő minősége leromlott, miután a szomszédos Pandzsáb államban jelentősen megnőtt a mezőgazdasági tűzesetek száma. A PM2,5 szintje Delhiben novemberben köbméterenként 144 mikrogramm, decemberben 157 mikrogramm volt, ami 14-szeresen haladja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott határértéket.