A bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 5,32 százalékkal csökkent a második negyedévben, ami jócskán meghaladja az elemzők által várt 4,61 százalékot. A legnagyobb délkelet-ázsiai gazdaságban először mértek visszaesést 1999 óta. Az idei első negyedévben még 2,97 százalékkal nőtt a GDP éves szinten.

Az előző negyedévhez képest 4,19 százalékkal zsugorodott a gazdaság április-júniusban, ez az ütem is túlszárnyalta a 3,49 százalékos elemzői várakozásokat.

Az indonéz statisztikai hivatal által szerdán közzétett adatok azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus által előidézett járvány erőteljes csapást mért a gazdaságra. Visszavetette a háztartások fogyasztását és a vállalati beruházásokat, míg a nyomott globális kereslet és a csökkenő nyersanyagárak az exportot sújtották.

A kormány 47,5 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagot indított, hogy ellensúlyozza a járványnak a gazdaságra gyakorolt hatását. Az indonéz jegybank 1,0 százalékponttal 4,0 százalékra csökkentette az irányadó kamatot és 28 milliárd dollár értékben vásárolt államkötvényeket, hogy segítse a kormányt a költségvetési hiány finanszírozásában.

A kormány arra számít, hogy idén 0,4 százalékkal csökken a GDP. A jegybank viszont derűlátóbb prognózist közölt: 0,9 és 1,9 százalék közötti gazdasági növekedést vár az idei évről.

A G20-as országok nemcsak Indonézia, de kivétel nélkül mindenki recesszióba kerülhet 2020-ban.