Indul a nagy nemzeti konzultáció - Macron levelet írt

Levélben fordul a franciákhoz Emmanuel Macron francia államfő, arra buzdítva őket, hogy minél többen vegyenek részt a kedden kezdődő "nagy nemzeti vitában".
Domokos László, 2019. január 14. hétfő, 09:43
Fotó: AFP

A levél a hétfői lapokban jelent meg, de már vasárnap nyilvánosságra hozták, miután több médiumhoz is kiszivárgott. A vita se nem népszavazás, se nem választás - írja a franciákhoz intézett levelében Macron, azt ígérve, hogy a tervek szerint március 15-én záródó konzultációt követő hónapban beszámol a kormányzati kérdésekre adott válaszok mérlegéről.

Az a célom, hogy Önökkel együtt a haragot megoldásokká alakítsuk - írja levelében az elnök. A nemzeti vita keretében 35 kérdésben fejthetik ki a véleményüket a franciák; nyilatkozhatnak arról, hogyan képzelik el a demokrácia, az adózás, az ökológiai átállás és a bevándorlás jövőjét Franciaországban - írta az MTI híre alapján a Hirado.hu.

Macron szerint a vita lehetőséget teremt, hogy a nemzet új társadalmi szerződést kössön, meghatározza a parlament és a kormány munkáját, és Franciaország álláspontját az európai és nemzetközi színtéren.

A 35 kérdés között eldöntendő és nyitott kérdések is szerepelnek. A kérdéssor rákérdez, hogy a franciák szerint mely adókat kellene csökkenteni, és vannak-e olyan közszolgáltatások, melyeket a franciák szerint meg kellene szüntetni, mert többe kerülnek, mint amennyire hasznosak. A kérdőív arra is rákérdez, hogy támogatják-e az emberek, hogy több kérdésben tartsanak népszavazást, illetve milyen konkrét javaslataik vannak a zöld átállás felgyorsításához.

A nagy nemzeti vita keretében maga Emmanuel Macron is részt vesz majd vitaeseményeken. A kedden kezdődő vita részleteit várhatóan hétfőn ismerteti Édouard Philippe francia kormányfő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.01.14 09:52

Ez már a végjáték, Mr. Macron. Ezt nagyon elqurta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html