BUX
39684

Indul a monstre bankper - összeomlást hoztak a mérgezett eszközök

Az USA szövetségi lakásfinanszírozási ügynöksége (FHFA) jogi eljárást indított 17 vezető bank ellen, amelyek összesen csaknem 200 milliárd dollár értékben adtak el "mérgezett eszközöket" a felügyelete alá tartozó kormányzati támogatású lakáshitelezőknek.

Szabó Márta, 2011. szeptember 4. vasárnap, 12:54

Az ügynökség szerint az érintett pénzintézetek olyan jelzálog fedezetű értékpapírokat adtak el a Fannie Maenek és a Freddie Macnek, amelyekben értéktelen ügyleteket  "csomagoltak egybe" és erről nem adtak megfelelő tájékoztatást. A 2007-2008-as globális pénzügyi válság egyik fő okának tekintett jelzálogbuborék kidurranása, az ingatlanpiac összeomlása után az ilyen ügyleteken több mint 30 milliárd dollár veszteséget felhalmozó Fannie-t és a Freddie-t az adófizetők pénzén kellett megmenteni (erre eddig összesen csaknem 140 milliárd dollárt költöttek már).

A felügyeletükre 2008-ban létrehozott FHFA idén júliusban már indított hasonló pert a svájci UBS Bank ellen, amelytől legalább 900 millió dollárt remél visszaszerezni - mivel a UBS összesen 4,5 milliárd dollár értékben adott el "mérgező" papírokat a két kormányzati lakáshitelezőnek, az eljárásról először hírt adó The New York Times úgy véli, az ügynökség a most perbe vont bankoktól is a veszteség 20 százaléka körüli összeget szeretne behajtani.

Az FHFA pénteken tőzsdezárás után jelentette be, hogy egy szövetségi bíróság elé vitte az ügyet, de mivel a New York-i napilap aznap már megírta ezt a tervet, az alperesjelölt bankok részvényei meredeken zuhantak: a Bank of America több mint 8,3 százalékos, a JPMorgan Chase 4,6 százalékos, a Goldman Sachs 4,5 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot.

Az érintettek között nemcsak egyesült államokbeli bankok vannak, hanem európaiak, köztük a Deutsche Bank vagy a Credit Suisse ottani érdekeltségei is. Első reakcióikban a megszólaló bankok nagyjából ugyanazt mondták: a Fannie Mae és a Freddie Mac szakembereinek tudniuk kellett, mit vesznek, most csak másokra akarják hárítani a felelősséget a veszteségekért. A Bank of America közleménye szerint a két jelzáloghitelező még akkor is vásárolta a rizikós papírokat, amikor a felügyelet már figyelmeztette őket, hogy nincs megfelelő kockázatmenedzselő kapacitásuk, a Deutsche Bank szóvivője pedig úgy fogalmazott, hogy a Fannie és a Freddie a szofisztikált befektető megtestesítőinek számítottak, ezermilliárd számra bocsátottak ki jelzálogfedezetű értékpapírokat és százmilliárd számra vásároltak ilyeneket - gyakran ők maguk válogatták ki azokat, amelyekről most azt mondják, nem lett volna szabad eladni nekik.

Piaci elemzők szerint akárhogy alakul az ügy, biztos nem tesz jót a bankszektornak. Az eljárás évekig elhúzódhat, ami fokozza az érintettek nyereségének, illetve eszközállományának megítélésével kapcsolatos bizonytalanságot, emellett a hitelezést is visszafoghatja. Ahogy a Crédit Agricole egy elemzője fogalmazott: ha a bankoknak kártérítést kell fizetniük öt évvel ezelőtt kihelyezett kölcsöneik miatt, akkor ezentúl miért akarnának új kölcsönöket adni.

 

 

JPMorgan Chase & Co., 33 milliárd

The Royal Bank of Scotland Group PLC, 30,4 milliárd

Countrywide Financial Corp. (ma a Bank of America egyik egysége), 26,6 milliárd

Merrill Lynch & Co./First Franklin Financial Corp. (ma a Bank of America egyik egysége), 24,9 milliárd

Deutsche Bank AG, 14,2 milliárd

Credit Suisse Holdings (USA) Inc., 14,1 milliárd

Goldman Sachs Group Inc., 11,1 milliárd

Morgan Stanley, 10,6 milliárd

HSBC North America Holdings, Inc., 6,2 milliárd

Ally Financial Inc. (azelőtt GMAC LLC), 6 milliárd

Bank of America Corp., 6 milliárd

Barclays Bank PLC, 4,9 milliárd

Citigroup Inc., 3,5 milliárd

Nomura Holding America Inc., 2 milliárd

Société Générale, 1,3 milliárd

First Horizon National Corporation, 883 millió

General Electric Co., 549 millió

*a Fannie Maenek és a Freddie Macnek eladott vitatott értékpapírok összege

Forrás: AP