BUX
40021

Indul a pénzinfúzió - a beteg nem ezt várta

A japán kormány 100 milliárd dolláros támogatással akarja segíteni az erős jen miatt szenvedő vállalatokat.

NAPI, 2011. augusztus 24. szerda, 09:56

A japán kormány 100 milliárd dolláros forrást biztosít az ország devizatartalékaiból a vállalatoknak, hogy ellensúlyozzák az erős jen káros hatását - ismertette a Bloomberg Noda Josihiko pénzügyminiszter bejelentését. A pénzt a Japan Bank for International Cooperation kapja meg, a gyakorlatilag exporthitel-ügynökségként működő pénzintézet kis- és középvállalatoknak adhat devizát egyrészt azért, hogy jen helyett külföldi valutában számolják el ügyleteiket, másrészt azért, hogy külföldi cégéket vásároljanak fel, harmadrészt azért, hogy energiaforrásokat biztosítsanak maguknak. A kínai valutát 76,64 jen/dolláron váltották a döntés bejelentésének idején, ami erősebb a legutóbbi, augusztus 4-ei beavatkozás előtti szintnél.

Japán 1,07 ezer milliárd dollár devizatartalékkal rendelkezik, ami a második legnagyobb összeg a kínai tartalékok után, ezért elemzők nem tartják jelentősnek az egy éven át tartó programra elkülönített összeget. Részben emiatt nem várható tőle, hogy jelentős hatást gyakorol a jen árfolyamára. Emellett az is korlátozza a sikert, hogy a szigetország cégei nem szívesen vásárolnak külföldi vállalatokat, amin az új lehetőség sem változtat. Emellett az sem segít sokat, hogy a jen árfolyama ellen más frontokon is harcba szállnak: a pénzügyminisztérium például erősíteni akarja a devizapiacok ellenőrzését és Noda elmondása szerint a 30 legnagyobb bankot kötelezik kereskedési pozícióik feltárására.

Szakértők szerint a program burkoltan arra utal, hogy a döntéshozók nem látnak esélyt a nemzeti valuta gyengülésére. Mások azt az üzenetet olvassák ki belőle, hogy a kormány azt mondja a vállalatoknak: egyedül kell boldogulnotok az erős jennel, nem érdemes várnotok egy nagy árfolyamgyengítő beavatkozásra. A jegybank üdvözölte a pénzügyminisztérium lépését, a BoE szerint a lépés hozzá fog járulni a devizapiacok stabilitásának erősödéséhez.