Egy amerikai szövetségi bíróság ítélete szerint a Sinovel Wind Group Co. nevű kínai, szélturbinákat gyártó cég kereskedelmi és technológiai titkokat tulajdonított el egykori amerikai beszállítójától, az American Superconductor Corp. nevű cégtől, s emiatt komoly kártérítést kell fizetnie - írja a Wall Street Journal. A lap szerint az eset azért fontos, mert a Kína és az Egyesült Államok közötti szellemi tulajdonjogokért vívott harc egyik fontos tesztállomásának tekinthető.

A vád szerint a Sinovel vezetőinek sikerült az American Superconductor egyik elégedetlen alkalmazottját pénzért cserébe rávenniük arra, hogy a szélturbinákat irányító szoftver forráskódját adja át részükre. Az alkalmazottat már korábban Európában letartóztatták, egy osztrák bíróság már 2011-ben elítélte, s letöltendő börtönbüntetést is kapott.

A bíróság 11 tárgyalási napot követően találta bűnösnek a kínai céget a vádpontokban, az ítélet kihirdetésére pedig június 4-én kerül sor - írja a WSJ. Az ügyész szerint a Sinovel majdnem teljesen romba döntötte az amerikai céget - amelynek az egyik legnagyobb ügyfele volt - azzal, hogy eltulajdonította annak szellemi tulajdonát. Szerinte ez a mostani ítélet világosan mutatja, hogy az ilyen tett bűncselekménynek minősül.

800 millió dolláros kár

A vádirat szerint a lopás legalább 800 millió dollárnyi kárt okozott az amerikai cégnek. Az eljárásban a vád képviselői azt kérték, hogy ennek az összegnek a sokszorosára, 4,8 milliárd dollárra bírságolják meg a Sinovelt.

Az ítéletnek külön hangsúlyt ad, hogy Kína és az Egyesült Államok között egyre feszültebbé válik a hangulat a kereskedelmi kérdésekben. Csak néhány hónap telt el azóta, hogy a Trump-adminisztráció úgy döntött, egy egész sereg kínai áruval és céggel szemben fellép, miután az amerikai cégekre egyre nagyobb nyomást gyakorolnak kínai partnereik, hogy értékes szellemi termékeiket átadják át számukra.

Az ítéletet követően az American Superconductor (AMSC) részvényei 12 százalékkal emelkedtek.

Krimibe illő történet

A két cég közötti vita egyébként 2011 márciusáig nyúlik vissza, a Sinovel ekkortól mondta le az AMSC felé megrendeléseit, mondván, azok nem felelnek meg a kínai szabványoknak. Az üzlet elvesztése komoly érvágás volt az AMSC számára, részvényeinek árfolyama 40 százalékkal zuhant és több száz dolgozóját kellett elbocsátania a lap szerint.

A krimibe illő történet szerint az AMSC akkor kezdett gyanakodni, hogy a Sinovel lopott tőle, amikor az egyik terepen is dolgozó csapata Kínában megtalálta az egyik Sinovel turbinában az AMSC szoftverének tökéletlen másolatát. Magándetektívek és állami nyomozók egy osztrák AMSC-alkalmazotthoz, Dejan Karabasevichez jutottak el a nyomozás során. Az ő chatjei és e-mailjei bizonyították a bíróságon, hogy segített a kínai cégnek ellopni az AMSC technológiáját, összesen 1,7 millió dollárért cserébe.

Az egyik megszerzett üzenetváltásban Karabasevic az AMSC szoftverének módosításáról értekezett a Sinovel egyik vezetőjével:

"Ha ez sikerülne, akkor a Sinovec függetleníteni tudná magát az AMSC-től" - írta Karabasevic.

"Szükségem van a segítségére" - válaszolta a Sinovec vezetője.

Az FBI 2012-ben fedezett fel Massachusettsben négy Sinovec turbinát, amelyeket az AMSC szoftverének egy módosított változata vezérelt. Ez akkor komoly segítség volt a kínai cég elleni eljárás megindításához.